Седмицата: Съдбоносни срещи, успешни преговори и политически вълнения

Уран и Плутон в точен квадрат на 21 май, Лунно затъмнение на 25 май, Меркурий, Венера и Юпитер на запад след залез Слънце.

Астролоогична картина за периода 20 - 26 май

Седмицата ще премине под подчертаното влияние на енергията на знака Близнаци. Венера и Меркурий в тандем ще улесняват и облекчават общуването, ще ни помагат с лекота да осъществяваме нови познанства, а когато в края на седмицата се присъединят към Юпитер- важни пътувания, срещи и преговори, които за дълго могат да повлияят на интелектуалните и житейските ни перспективи.

В този период ще ни бъде по-лесно да изразяваме чувствата си и да следваме интересите си, което ще ни помогне да разрешим трудни за обсъждане семейни и лични въпроси. Остроумието и обаянието се превръщат в ценни оръжия сега. Не се колебайте да ги използвате както в спорни ситуации, така и в светското общуване. Тъй като на 25 май предстои Лунно затъмнение в Стрелец, всички контакти и познанства установени във втората половина на месеца, могат да имат важна роля в бъдеще. И отново затъмнението на Луната,  ниската критичност на Венера в Близнаци, както и слабият Юпитер са сигнал за малко повече внимание. Лекомислието и излишната доверчивост могат да станат причина за материални загуби и лични разочарования. Възможно е зад спонтанно възникналото привличане, да не стои действително намерение за пълноценна връзка. думите и клетвите изричани в настоящия период имат съмнителна стойност, която ще трябва да издържи проверката на времето. Спонтанни и необмислени разходи пък, могат сериозно да застрашат бюджета ни.

При все това доброжелателното настроение и оптимизмът ще ни помагат да намираме разбиране у партньори, роднини, приятели и колеги и ще създадат приятна и пълноценна среда за между-човешките отношения като цяло. Вдъхновение ще озари онези, които са се посветили на красотата и изкуството. Творците лесно ще получават заслужено признание за талантите си и финансова поддръжка за осъществяването на проектите си. А преговорите и публичните изказвания ще протичат повече от успешно.

Седмицата ще бъде важна за страната ни и искрено се надявам, благоприятната за преговори среда да окаже благотворно влияние върху политическото бъдеще на България. На 21 май, в деня на точната квадратура на Уран и Плутон, в периода между две затъмнения, се свиква 42 НС. Липсата на съществена промяна в основните играчи, във време, когато промяната е задължително условие, ако не за растеж, то поне за временна стабилност не обещават светло бъдеще и пълен мандат за новия кабинет, дори и той да бъде съставен. Есента на 2013 и пролетта на 2014 вещаят изпитания за политическата стабилност на страната. За съставянето на самия кабинет ще бъдат нужни принципно нови позиции, отстъпление от някои досега съществуващи, дълги преговори, умели политически решения и най-вече желание за обединение. При това не около партийните интереси, а около националните-една твърде слаба точка в политическата история на България.

Има някаква особена символика в сихроничността между небесните конфигурации и родната политическата ситуация през последните няколко месеца. Предсрочните избори бяха ефект от народното недоволство, адекватно на основния за десетилетието напрегнат обмен между Уран и Плутон. Обмен който изисква и категорично ще осъществи промяна в досега действащите обществено политически структури, средства и методи за управление и контрол. Същия този обмен показва че статуквото не може да бъде съхранено и всякакви опити то да бъде запазено ще пораждат вълна от напрежение и стихийни процеси докато не бъде изцяло разрушено. Опита да се ограничи и контролира този процес е като да се опитваш да спреш изригването на вулкан. Самия процес се разгърна през февруари и март, на фона на конфигурацията Йод, конфигурация фиксираща вниманието към грешки и проблеми дотогава, докато те не бъдат отстранени.  Изтеглянето на изборите обаче, ограниченията и стеснените възможности на ретроградния Сатурн, както и липсата на благоприятни перспективи очертани от ограничените правомощия на изгнаника в Близнаци Юпитер, не създаде, а напротив възпрепятства излъчването на нови лица и платформи, адекватни на нуждите на обществото. Т.е грешките и проблемите не бяха отстранени, а само временно отложени, в опит да се запази статуквото.

От друга страна, самите избори, както и излъчването на кабинета протичат в период на затъмнения, когато всякакви опити да бъдат избегнати или променени обстоятелствата са обречени на неуспех. Обстоятелства очертани от Уран и Плутон и изключващи съхраняване на статуквото. Резултатите от изборите са адекватни именно на този опит да се плува срещу течението. Те поставят сериозни предизвикателства пред преминалите 4%ната граница, свързани с нужда от обсъждане,обединение и съгласие. Липсата на приемлив изход или алтернатива също могат да бъдат повод за промяна или отказ от досега преследвани цели и завоювани позиции. Настоящия сезон на затъмненията е свързан с южният възел, което предполага, че протичащите процеси са свързани с разчистване и освобождаване от ненужния багаж на миналото. Процес който ще наблюдаваме през следващите шест месеца и който ще разчисти пространството за промени касаещи бъдещето в края на октомври и началото на ноември 2013г. Тогава отново ще имаме синхронично проявление на затъмнения, квадратът между уран и Плутон и нова конфигурация Йод , този път насочваща божия пръст към революционера Уран, в позицията на отговорник и арбитър в посочването и отстраняването на допуснати в миналото грешки. Запазването на статуквото в този случай ще бъде непосилна задача.