"Модерна България" срещу партийните субсидии

Ще оказваме натиск докато не бъдат премахнати, категорични са от движението

На 16 май, от 12.00 часа, гражданското непартийно Движение "Модерна България" ще проведе гражданска акция срещу многомилионните партийни субсидии.

В пространството между подлеза на Софийския университет и Народното събрание, активисти на Движението ще изсипят в знак на протест символична купчина с десетки милиона "лева", които партиите ще вземат от джоба на данъкоплатците след изборите.

Ще бъдат представени и конкретните законодателни предложения на "Модерна България" за премахване на гигантските партийни субсидии и за засилване на контрола върху финансирането на политическите партии.

Тази гражданска акция е продължение на серията инициативи срещу партийните субсидии, които движението проведе в рамките на отминалата предизборна кампания.

Те започнаха с предварителният отказ на "Модерна България" от каквито и да е субсидии, внесен още при регистрацията на движението в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 12 май.

А също така изнесоха публично скандалните факти, че партийните субсидии у нас са цели десет пъти по високи от субсидиите за партиите в Германия и други държави от ЕС.

Като част от каузата на "Модерна България" за граждански контрол върху политици, закони и монополи, ще продължим гражданският и политически натиск върху партокрацията до пълното премахване на партийните субсидии, заявиха от движението.