"Модерна България": Трябва граждански пробив в системата с номер 9

От движението смятат, че партиите на прехода няма да отнемат привилегиите на монополите

Днес не е време нито за самоцелно шоу, нито за песни и вицове в политиката. В парламента трябва да има гражданска сила, каквато е Гражданската листа "Модерна България", която да упражнява компетентен граждански контрол върху политици, закони и монополи.

 

Това заявиха водачите на непартийното движение "Модерна България" на голяма среща със симпатизанти в София. 

 

На 9 май в 9 часа и 9 минути вечерта край пламтяща деветка пред НДК гражданските кандидати на "Модерна България" призоваха избирателите да кажат "НЕ" на корумпираната партийна олигархия".

 

Според "Модерна България" безконтролната власт харчи, краде и разхищава бюджета и ресурсите на страната в интерес на малцина и затова няма пари за заплати, пенсии, здраве и образование. Затова 1 милиард и 700 млн се крадат от ДДС и акцизи, а 600 млн. отиват за партийни субсидии и подслушване.

 

С тези гигантски средства могат да се увеличат пенсиите и заплатите в публичния сектор, за да се насърчи потреблението и да се съживи малкия и средния бизнес. Или пък да се удвоят парите за клинични пътеки, лабораторни изследвания и майчински.

 

Партийната олигархия готви подмяна, а не промяна. Зад гърба на гражданите вече са се договорили да продължат грабежа, скрити зад етикета "програмно" или "мандатно" правителство, смятат от движението.

 

"Не гласувайте за партиите на прехода. С тях нищо няма да се промени. Няма да има отзоваване на депутати. Няма да се откажат от партийните субсидии. Няма да отнемат привилегиите на монополите. Техните върхушки станаха милионери, докато гражданите едва свързват двата края. За промяна трябва най-после да има граждански пробив в системата! Гласувайте с номер 9 за единствената гражданска листа в тези избори - Гражданската листа "Модерна България", това заяви един от идеолозите на непартийното движение Борислав Цеков, който е и водач на гражданската листа в София-23 и Благоевград.

 

Гражданска листа "Модерна България" е единственият участник в предстоящите избори, който официално се отказа от партийни субсидии още при регистрацията си в Централната избирателна комисия. Гражданските кандидати пък са единствените, които ще подлежат на пряк граждански контрол от хората.

 

Първите три неща, които "Модерна България" ще направи в парламента са: премахване на партийните субсидии, въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, съветници и кметове и премахване на всички привилегии, които имат монополите.

 

Според Петър Кичашки, който води гражданската листа във Видин, ще има граждански пробив в тези избори, защото все повече хора осъзнават, че реалната промяна ще дойде именно от гражданско движение като "Модерна България". То има ясна кауза за смяна на системата и не е част от партийната олигархия.

 

"Не вярвайте никому! Контролирайте. Само депутатите от "Модерна България" ще можете да отзовете още догодина, ако не си вършат работата чрез нарочен вот за отзоваване през интернет платформата www.otzovavane.org", заяви Здравка Кръстева, водач на гражданската листа в София-24 и в Бургас.