Шефове от СДОТО с обвинения за СРС-тата

Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов са разследвани за злоупотреба с власт

Софийска градска прокуратура повдигна и предяви обвинения на Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов затова, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си по служба.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и Радко Димитров, който бе уличен, че е изтрил файлове със записи на подслушвания веднага щом разбрал, че сигнал за подслушванията е подаден в прокуратурата.

Bulgariautre.bg припомня, че през март в прокуратурата бе подаден сигнал по повод анонимен доклад, разкриващ множество нарушения.

12 прокурори извършиха проверка на МВР. Оказа се, че над 75% от сигнала отговаря на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководителите на СДОТО

Тогава стана ясно, че шШпионски автомобили на СДОТО са записвали разговори в мрежата, слушали звуковата среда в помещения или на открито и улавяли разговорите и съобщенията по безжичен интернет. "Кечърите" улавяли и сигнали от "бръмбари", заложени предварително в оперативно интересни обекти.

Образувани бяха четири досъдебни производства срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров и Радко Димитров. Разследваха ги за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание.

Прокуратурата изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС.