Дистанционно за играчки задействало бомбите в Бостън

Братята Царнаеви се научили как да правят бомби от списанието на "Ал Кайда"

Двете взривни устройства, избухнали по време на маратона в Бостън на 15 април, са били задействани от разстояние, чрез дистанционно управление за детски играчки.

Това съобщава АФП, като цитира показания на разследващите органи, дадени пред специализирана комисия на Конгреса на САЩ.

От комисията казват, че става въпрос за дистанционно за детска кола.

"Авторите на атентата са се научили как да направят бомбите от списанието "Inspire", уточнява Дъч Рупърсбергер от комисията, говорейки за сайта, създаден от Ануар ал-Аулаки, член на "Ал Кайда" на Арабския полуостров. Ануар ал-Аулаки е ликвидиран от американски безпилотен самолет в Йемен през септември 2011 г.

Според конгресмена статията, вдъхновила атентаторите, е била озаглавена "Как да си направим бомба в кухнята на мама".

Рупърсбергер също така е подчертал, че по-голямата част от експлозивите, използвани за направата на взривните устройства, идва от фойерверки, закупени от братята Царнаеви от магазин в Ню Хемпшир.

Международните наблюдатели припомнят, че още в първите часове след двете експлозии в Бостън, убили 3 души, ранявайки над 260 други, следователите обявиха, че взривните устройства са били направени от тенджери под налагяне, зараедни с експлозиви, пирони и метабни фрагменти.