Джохар Царнаев пропя и прописа за атентата в Бостън

19-годишният атентатор е в реанимация с рана от куршум в устата

19-годишният Джохар Царнаев, заподозрян за взривовете по време на Бостънския маратон, който бе тежко ранен и не е в състояние да говори, вече е буден и отговаря писмено на  въпросите на следователите, съобщи Ройтерс.

Царнаев е в реанимацията на болница в Бостън с рана от куршум в устата, който прониза езика му и излезе отзад през врата. Той има и друга огнестрелна рана в крака, съобщи по Си Би Ес комисаря на бостънската полиция Ед Дейвис.

Следователите разпитват подробно Джохар за 26-годишния му брат Тамерлан, който бе убит в престрелка с полицията и за възможни техни съучастници в терористичния акт, при който  загинаха трима и бяха ранени 176 души.

Освен това правоохранителните органи се интересуват от подробности по изготвянето на самоделните взривни устройства, открити в дома на Джохар Царнаев и по време на задържането му.

Американски конгресмени пък зададоха въпроса защо ФБР не е видяло заплаха от Тамерлан Царнаев. Законодателите се оплакаха, че това е просто един от поредицата случаи, в които някой, когото агенцията разследва, по-късно участва в терористичен акт, предаде Ройтерс.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите Майкъл Макол се поинтересува в писмо до ФБР и други официални представители защо Тамерлан Царнаев не е предизвикал подозрение, след като преди две години Русия е помолила бюрото да го разследва.

ФБР привика Царнаев през 2011 г. скоро след като руската Федерална служба за сигурност помоли агенцията да проучи дали той не е радикален ислямист, който скоро може да осъществи  пътуване до Русия.

В отговор на притесненията на конгресмените ФБР не каза нищо ново, а само повтори декларацията си от петък, че "не е открило никакви признаци за терористична дейност, в САЩ или в чужбина", след като говорило с Царнаев и проучило предишните му пътувания, както и дейността му в интернет.

По-малко от година след разговора с ФБР Царнаев действително пътува до размирната автономна република Дагестан в Южна Русия, където според съсед прекарва поне няколко седмици. Какво точно прави там, американските следователи все още не знаят.

Родителите на Тамерлан твърдят, че той е посетил роднини и не е имал вземане-даване с екстремистите, действащи в тази част на Руската федерация, предаде Асошиейтед прес.