Обама се закани: Ще открием извършителите на взривовете

От Белия дом заявиха, че третират случая като терористична проява

Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че ще бъдат открити извършителите на бомбените експлозии в Бостън, предадоха световните агенции.

"Все още не знаем кой е направил това и защо и хората не трябва да избързват с изводите преди да разполагаме с всички факти", заяви Обама в телевизионно обръщение около три часа след двете бомбени експлозии при финалната линия на Бостънския маратон, при които бяха убити трима души а над 140 са ранени.
 
Бостънският маратон е най-старият в света и се организира от 1897 г. В него традиционно участват над 20 000 души, а публиката достига до половин милион души.

Обама заяви, че е наредил да да бъдат увеличи мерките за сигурност в цялата страна според необходимото.

Белият дом все още не знае кой е планирал и извършил експлозиите на Бостънския маратон, но третира случая като терористична проява, предаде Ройтерс.

"Всяка проява с няколко взривни устройства очевидно е терористична проява и ще се третира като такава", каза официален представител на Белия дом.

"Все още обаче не знаем кой е извършил това нападение и ще трябва да се определи с щателно разследване дали то е било планирано и осъществено от терористична групировка, местна или чуждестранна", добави източникът.

Началникът на полицията в Бостън Ед Дейвис заяви, че не е имало информация за конкретни заплахи преди експлозиите в града.
Дейвис призова хората да не се събират на големи групи на обществени места и заяви, че всеки оставен на улиците предмет се третира като подозрително устройство.