Слухтящият СРС автомобил сновял на воля из София

Прокуратурата откри куп нарушения и твърди, че има възможности за нерегламентирано подслушване

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че са открити редица нарушения във всекидневната  работа на автомобила със специализирана техника за подслушване, който бе иззет, веднага след като гръмна сдкандалът със слухтящия СРС автомобил.

"Налице са фрапиращи разминавания в пътните книжки на автомобила с техниката. Налице е липсата на контрол върху експлоатацията на тази техника от длъжностните лица", обяви пред журналисти Обвинител №1, който представи днес резултатите от проверката на прокуратурата по случая.

Цацаров уточни, че екип от десет прокурори са извършили проверка в Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО), като началник на отдел в службата е направил опит да осуети проверката, поясни на свой ред зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Сгафилият служител е Радко Димитров, началник на Отдел 04 в службата.

Сарафов обяви, че на 28 март топченгето е празнувало 50-годишен юбилей, но когато разбрал за скандала със СРС-тата, купонът набързо бил прекратен.

"Същата вечер, с няколко други служители, извършили демонтаж на система за подслушване и са търсели харддиск, какъвто не намерили, затова Димитров позвънил до фирмата вносител. На следващия ден той изтрил всички данни.

По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител", категоричен бе прокурорът.

С постановление на прокуратурата е образувано наказателно производство срещу Радко Димитров, а и срещу трима директори в СДОТО.

"Срещу Цветан Иванов, за това че не е изпълнил задълженията си като длъжностно лице, и не е създал необходимите условия за използване на специализираната техника, като с това са се създали тежки последици за уронване престижа на МВР.

Срещу Камен Костов за това, че като директор в СДОТО, не е изпълнил задълженията си по служба, като не е създал необходимата организация и ред за използването на специализираната техника за електронно проследяване, с което са се създали тежки последици за уронване престижа на МВР.

Срещу Сергей Кацаров, като директор на СДОТО - МВР, не е изпълнил задълженията си по служба.

И срещу Радко Димитров - за това, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобила със специализираната техника", каза градският прокурор на София Николай Кокинов и допълни, че посоченият кръг от четирима души не изчерпва всички отговорни лица по скандала.

"Докато не възстановим изтритата информация, ние не можем да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нареждане, или по собствена воля", обясни той и уточни, че на екипа, който работи с тази техника са подавани само и единствено телефонни номера.

Прокурор Борислав Сарафов пък допълни, че към момента прокуратурата разполага с всички данни за числеността и длъжностните характеристики на служителите в СДОТО.

"Бяха снети обяснения от 22 лица. Един автомобил с техника за негласно оперативно-техническо обслужване е иззет. Изискани са и данни от СДРВ касаещи използването на този автомобил. Проверявано е и дали МВР притежава автомобил с марка "Крайслер Вояджър", каза той.

Прокурорът допълни още, че в СДОТО не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки един от екипа, не съществува и регламент за провеждането на така наречените тренировъчни излизания на автомобила за подслушвания, както и писмени резултати от тяхното провеждане.

Накрая Обвинител №1 Сотир Цацаров обяви, че от проверката има два доклада, единият е класифициран, другият е този, който се представя сега пред обществото.

"Информацията, която е класифицирана, ще ви бъде спестена, но тя ще касае само технически характеристики. Няма да бъде спестено нищо, което е свързано с начина на опериране на тази техника" категоричен бе той.