Килър с нежно име

Шпионките на Северна Корея: "перфектно обучени оръжия"

Има много по-опасни оръжия от конвенционалните. И не, в случая не говорим за ядрената или водородната бомба.

Една красива, интелигентна, образована жена, която има съзнанието, че изпълнява своя патриотичен дълг, е далеч по-опасна от гранатите и калалшиците.

Доказва го живота на Ким Хион Хи – жената, която през 1987 г. взриви 115 души в южнокорейски самолет.

Именно този атентат стана повод САЩ да вкючи Северна Корея в списъка на държавите, подкрепящи тероризма.

Севернокорейските тайни служби забелязват младата жена още в ученическите й години. Тя впечатлява с красота, обаятелност и интелигентност, а освен това владее перфектен японски език.

"Един ден дойдоха в училище и ми казаха да си опаковам багажа. Не ми разрешиха да се сбогувам с приятелите си. Оставиха ми само една нощ, за да се простя със семейството си", спомня си пред Ей Би Си Ким Хион Хи своята първа среща с тайните служби.

След 8 години на усилени тренировки в елитното училище за шпиони на Северна Корея, Ким е готова за мисията, която ще промени завинаги живота й. Заедно с легендарния шпионин Ким Сон Нийл тя трябва да взриви самолет на южнокорейските авиолинии.

Целта на мисията е да сплаши чуждестранните участници на Олимпийските игри в Южна Корея. Поръчител на атентата пък е самия севернокорейски лидер Ким Ир Сен, който лично възлага задачата на младата жена.

"В Северна Корея не задаваш въпроси, когато ти наредят нещо, независимо дали го смяташ за правилно или не", разказва Ким Хион Хи.

И така двамата с колегата й Ким Сон Нийл се качват на набелязания полет от Багдад до Сеул. Поставят бомбата в портативно радио и слизат на едно от междинните летища. Отправят се към Бахрейн, където трябва да получат фалшиви японски паспорти. А междувременно бомбата гръмва. Роднините на убитите 115 души в Сеул бързо научават за тяхната смърт. Агентите обаче все още не знаят дали са изпълнили мисията си успешно.

Ким Хион Хи си спомня, че е била притеснена дали ще се справи с атентата. След него младата жена отчаяно се опитва да напусне Бахрейн. 

Властите обаче се усъмняват в автентичността на паспортите на Ким и нейния колега. Двамата са задържани и разпитвани като организатори на тероиристичния акт. В съответствие с предписанията на Северна Корея разкритите агенти трябва да се самоубият. Те поглъщат две ампули с цианид, скрити в цигарите им. 25-годишната тогава Ким Хион Хи обаче оцелява.

"Докато поглъщах ампулата си мислех за майка си и за Северна Корея", спомня си Ким Хион Хи.

Нито разпитите, нито физическата болка сломяват младата жена. Тя се пречупва едва, когато й показват живота в Южна Корея.

"Видях, че хорат говорят свободно. Че нищо от това, което бях чула за Южна Корея не е вярно".

Южнокорейския съд осъжда Ким Хион Хи на смърт за терористична дейност, но по-късно тя е амнистирана.

Смятам, че бях помилвана, за да разкажа истината за Северна Корея. Аз съм единствената свидетелка на терора, който упражняват службите, заявява Ким Хион пред Ей Би Си.

За ядрените планове на Северна Корея бившата шпионка казва: "Ким Чен Ун е много млад и неопитен. Той се бори за надмощие и се опитва да спечели лоялността на армията. Освен това използва атомната програма, за да държи населението мирно и лоялно".