Барак Обама към Ким Чен Ун: Озаптете се!

Той призова Пхенян да се откаже от агресивното си поведение

Президентът Барак Обама призова Северна Корея да се откаже от агресивното си поведение и увери, че САЩ ще се отбраняват при необходимост, предаде Франс прес.

"И двамата сме съгласни, че е дошло време Северна Корея да сложи край на агресивния тип поведение, който е възприела и да се опита да понижи напрежението", заяви Обама след среща в Овалния кабинет с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

"Никой не иска да види конфликт на Корейския полуостров, но е важно за Северна Корея, както и за всички други страни в света, да съблюдава основните правила", добави Обама по повод почти ежедневните заплахи на режима в Пхенян към САЩ и Южна Корея.

"Ще се опитаме да решим някои от тези проблеми с дипломатически средства, макар че, както заявих на генералния секретар, ще вземем всички необходими мерки да защитим гражданите си и да спазим ангажиментите си към сключените в региона съюзи", подчерта Обама.

Бан Ки Мун пък изрази дълбоко безпокойство от напрежението на Корейския полуостров. Той призова съседните страни, включително Китай, които биха могли да повлияят на КНДР, да упражнят влиянието си, за да се реши ситуацията по мирен път.

Северна Корея, която през последните месеци увеличи войнствените изказвания, разположи на източното си крайбрежие две ракети "Мусудан" с теоретичен обхват от 4000 км, които обаче никога не са били изпробвани.

Евентуалното им изстрелване може да се извърши около 15 април или да съвпадне с предвиденото днес посещение в Сеул на държавния секретар на САЩ Джон Кери и генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.