САЩ търси помощ от Китай за озаптяване на Северна Корея

Американците се надяват Китай да използва влиянието сред върхушката в Пхенян

САЩ се обръща към Китай с молба да използва цялото си налично влияние, за да приведе под контрол „дестабилизиращите“ действия в Северна Корея, пише Би Би Си.

Очаква се държавният секретар Джон Кери, намиращ се понастоящем в Южна Корея, да се свърже с китайските власти с молба да направят всичко по силите си за постигането на мир в разговорите си със севернокорейците.

Според изтекъл доклад на американското разследване Северна Корея вече притежава необходимата техника, за да монтира ядрена бойна глава на балистична ракета.

За момента остават валидни отправените заплахи за атакуване на Южна Корея и САЩ.

По-късно говорителят на Пентагона Джордж Литъл отрече доклада, като заяви, че „би било неточно, ако се каже, че Северна Корея е проектирала, развила и тествала подобен вид ядрено оръжие“.

Севернокорейците са тествали както ракетната, така и ядрената си техника, но до момента се предполагаше, че не са създали достатъчно малко и устойчиво устройство, за да бъде приложимо за бомбардировка.

„Подобно постижение би променило изцяло последните 20 години на дипломация, които имаха за цел да попречат на Северна Корея да създаде подобно оръжие“, споделя репортерът на Би Би Си Луси Уилямсън.

В Южна Корея е обявено извънредно положение, докато народът трепери в постоянно очакване северната й съседка да тества ядрената си мощ.