Спокойно, българи! Няма дискриминация на Острова, идвайте!

Британският посланик у нас подкрепя родните умове

Британският посланик в София Джонатан Алън се надява българите да са спокойни за възможностите да отидат във Великобритания, тъй като това е отворена страна.

"Те са европейски граждани като всички други. Премиерът Камерън каза, че българите във Великобритания са работливи, плащат данъци и работодателите им са доволни", каза той пред bTV.

Посланикът отбелязва, че във Великобритания има много имигранти от цял свят, а 1 милион души вече говорят полски като първи език.

"Не казвам, че това е добро или лошо. Това е факт. И затова хората имат притеснения за повече имиграция в края на годината, когато мерките ще отпаднат", обясни още той.

Според доклад на британското външно министерство българските и румънските емигранти отиват най-много в Испания, Италия и Германия. Така и ще продължи да бъде. Хората, които емигрират са предимно млади, без семейства. Според британския Национален институт за икономически и социални изследвания това няма големи последици за тяхната система на социална помощ.

Джонатан Алън каза, че Великобритания няма нищо против тези българи, които работят на Острова да плащат данъци и да печелят опит.

"От наша страна няма дискриминация от различни групи или граждани от България. За нас всички са българи. Не зная дали това е причина за имиграцията. Зная, че много политици тук вярват и казват, че има проблем за интеграцията на ромите и че България трябва да търси решение. Но аз не мога да кажа дали това е толкова важно", каза още посланикът.