Понта драсна до "Таймс": Спокойно, Великобритания!

Румъния се нуждае от работниците си, за да се развива, твърди премиерът на северната ни съседка

Румънският премиер се опита да успокои страстите във Великобритания, разгорели се около евентуалния бъдещ наплив на румънска и българска работна ръка от началото на 2014 г., когато отпадат ограниченията за гастарбайтери от двете страни.

"Великобритания може да бъде спокойна! Румъния се нуждае от работниците си. Те ща са твърде заети, за да развиват собствената си държава".

С тези си думи Виктор Понта се обръща към британското население и правителство, в открито писмо, публикувано в консервативния вестник "Таймс".

Според него покачването на заплатите и подобрените перспективи за работни места у дома означават, че румънците няма да се насочат масово към Острова.

Понта обръща внимание, че от приемането на двете страни в ЕС, около 3 млн. румънци са напуснали страната, но са се насочили към страни, където се говорят сходни езици – предимно Италия и Испания.

"Ако продължи имиграционният процес, което е малко вероятно, то фокусът му със сигурност няма да е насочен към Великобритания", продължава с редовете си още румънският премиер.

"Нашите хора са преди всичко най-значимият ни, ценен и уважаван ресурс. Ще направим всичко възможно да ги задържим в страната", пише Понта.

Накрая не пропуска да припомни на британците каква слабост е Румъния за техния престолонаследник принц Чарлз, който смята себе си за пряк потомък на граф Влад Цепеш - Дракула.