Гастарбайтери от BG в GB, грънци!

Пореден британски доклад сочи, че на Острова няма да има голяма емигрантска вълна

Слабо вероятно е да има наплив на имигранти от България и  Великобритания от догодина, когато отпадат ограниченията за трудовия пазар.

Това сочи доклад на британския Национален институт за икономически и социални изследвания, изготвен по поръчка на британското външно министерство, пише в. "Гардиън".

В изследването се посочва, че Великобритания едва ли ще е предпочитаната страна за имиграция за българите и румънците и че тези от тях, които идват в нея, не планират да експлоатират системата на държавни помощи и обществените услуги.

Авторите на доклада отбелязват, че не е възможно да се направи точна оценка колко души от тези две страни ще дойдат във Великобритания от 2014 г., но добавят, че е далеч по-вероятно  имигрантите от България и Румъния да се насочат към Испания, Италия и в по-малка степен Германия.

В доклада се казва, че имигрантите от тези две страни ще дойдат във Великобритания, за да подобрят възможностите си да си намерят работа и да повишат стандарта си на живот, а не като "социални или здравни туристи". Очаква се поне първоначално тези имигранти да са млади, в добро здраве и несемейни, което значи, че няма да окажат сериозно натоварване над обществените услуги или здравната система, отбелязват авторите на изследването.

В доклада, направен по поръчка на британското посолство в Букурещ, се казва, че всякакви данни за броя на бъдещи имигранти във Великобритания твърде вероятно ще са неточни и  заблуждаващи.

Отбелязва се, че българите и румънците, които вече живеят във Великобритания, са относително малко - 26 000 българи и 80 000 румънци. В огромното си мнозинство те са на възраст под 35 години и като цяло са с малко по-добра професионална квалификация от подобни мигранти в останалата част на Европа, се отбелязва в изследването.