Големите губещи преди вота: Столетницата и Гражданката

Ако изборите са днес: ГЕРБ - 24,4%, БСП - 17,5%, ДПС - 6,5%, "Атака" - 5%, а "България на гражданите" - 3,5%

ГЕРБ запазва електоралното си влияние сред избирателите – 24,4% от имащите право на глас ще гласуват за тях.

БСП губи част от подкрепата си, която беше спечелила около референдума, и сега получава дял от 17,5%.

ДПС е на трето място с 6,5% и не качва, нито пък губи подкрепа, докато партията на Волен Сидеров удвоява влиянието си в резултат на протестите.

"Атака" е на четвърто място с дял от 5% от имащите право на глас.

Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева е петата партия, която към края на март би влязла в следващия парламент (с дял от 3,5% от всички имащи право на глас). Формацията обече е загубила 2,4% от симпатизантите си от началото на годината, обявиха социолозите.

ДСБ и Съюз "Единство", както и Национален фронт за спасение на България (НФСБ), получават по 2% одобрение и шансовете им за следващото НС зависят до голяма степен от развоя на предизборната кампания, твърдят от НЦИОМ.

Интересното при това изследване е, че 15% от българите, имащи право на глас, твърдят, че биха променили решението си коя партия да подкрепят в полза на очаквания победител.

"Протестите, както се вижда от данните, не са разколебали симпатизантите на традиционните партии. Въпреки регистрираното недоволство от политическото статукво и масово заявените симпатии към исканията на протестиращите, натрупаната обществена енергия не намери приемлива за мнозинството форма на политическо представителство", коментират социолозите.

Според тях всяко следващо правителство, което не се съобразява с исканията на протестиращите, може да очаква нови протести.