ГЕРБ дърпа, качва БСП на "Титаник"

Алфа рисърч: Разликата между тях набъбва на 4.5%, "Атака" катери, а Кунева – слиза

Малко преди старта на предизборната кампания електоралната битка между двете основни политически сили остава в полза на доскорошните управляващи – 21.9% ГЕРБ срещу 17.4% БСП, сочи проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч".

Спрямо януарското проучване, ГЕРБ увеличава преднината си от 2% на 4.5%.

Най-силен ръст обаче бележи "Атака" – от 1.9% на 5.5%.

ДПС запазва в общи линии позициите си (4.8%). Тенденцията обаче е на спад в подкрепата му спрямо парламентарните избори през 2009 г.

Движение "България на гражданите" също губи привърженици (от 5.6% на 3.9%), но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-то Народно събрание.

"Две политически сили – ДСБ-Единство (1.8%) и НФСБ (1.6%) на създателя на СКАТ Валери Симеонов са с най-голям потенциал да атакуват 4%-та бариера, особено при по-ниска избирателна активност", твърди Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

По думите й хипотетичната партия на всички протестиращи събира 14% желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект.

28% все още не са решили дали и за кого да гласуват, а това може да предизвика редица изненади по време на кампанията, твърди тя.

"Така, ако изборите бяха днес, при около 55-57% избирателна активност (3 млн.500-600 хил.) ГЕРБ би могъл да достигне около 35-38% от действителните гласове, БСП – около 30%, Атака и ДПС по около 10%, а ДБГ – 4-5%. От това, дали и други политически сили ще преминат бариерата и съответно, какъв ще бъде "бонусът" от преразпределението на гласовете на останалите под чертата партии, ще зависи каква коалиция ще се формира и до колко устойчиво би било следващото управление и парламент", коментира Димитрова.

Към момента Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик (32% положителни оценки срещу едва 19% отрицателни).

Разпуснатото 41-во Народно събрание си обаче си отиде с едва 9% одобрение и 60% неодобрение за цялостната си дейност.

Служебният министър-председател Марин Райков пък е слабо познат. Мнозинството от хората нямат мнение за дейността му.

Един от всеки петима е убеден, че кабинетът ще успее да стабилизира ситуацията в страната.

Към момента кабинетът "Райков" получава подкрепа предимно от дясно-центристки избиратели, докато отношението на левите и радикално настроените български граждани е преобладаващо негативно, твърдят от "Алфа рисърч".