Скандали тресат гражданката Кунева, 80 изпълзяха от партията й

Недоволни са, че ръководството си спуска свои хора за водачи на листи

Скандал тресе "Движение България на гражданите" (ДБГ), след като членове на формацията от Сливен поискаха промени по върховете на партията, защото в кандидат - депутатските листи се налагали удобни за централното ръководство хора.

Желание да напуснат партията са заявили 80 от общо 140 активни членове на "Движение България на гражданите" в областта, обяви Георги Балабанов.

Според Момчил Пантелеев, който е член на общинското ръководство на партията, за поведението на сегашното ръководство трябва да бъде търсена отговорност.

"Идеята ни е да се възползваме от клауза в Устава за свикване на национално събрание. То трябва да бъде поискано от една четвърт от структурите в страната и да има две точки. Първо, търсене на отговорност от председателя на партията (Меглена Кунева) и Националния съвет и втора точка - изменение на Устава. Националният съвет трябва да се съобразява с решенията на местните структури", коментира Пантелеев пред bTV.

Само преди дни, На 22 март Националният съвет на ДБГ освободи областния координатор на Сливенска област. Малко преди това пък Георги Балабанов бе изпратил до ръководството протокол от заседание на областния съвет на партията, от който става ясно, че е бил единодушно избран за водач на листата в Сливен.

Писмото му до ръководството обаче доведе единствено до неговото отстраняване с мотив, че Националният съвет на партията не приема ултиматуми за водачи на листи.

Бившият координатор заяви, че също иска свикване на национално събрание на движението, което да потърси отговорност от националния съвет на партията. По думите му има много сериозни проблеми в движението с лидер Меглена Кунева, които тепърва ще станат ясни.

Балабанов допълни, че е научил за отстраняването си от медиите. Заедно с него са напуснали част от ръководствата на общинските структури и хора от Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица.