Партията на протеста

Тройката Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров обявиха създаването на партия "Движение за граждански контрол"

Лица на протестите в София обявиха създаването на "Движение за граждански контрол".

В разгара на протестите те обявиха, че няма да участват във властта, че няма да правят партия.

Какво обаче се промени днес, че наборите Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров обявиха създаването на "Движение за граждански контрол"?

Тримата 31-годишни мъже, познати ни от малкия екран, качени на платформата и говорещи на множествто из софийските улици по мегафона, кандисаха - ще се включат с формацията си на изборите на 12 май.

Славчев, Дудев и Петров направиха обаче важно уточнение - няма да участват в листите за кандидат-депутати.

Движението им ще излъчи свои кандидати не директно, а чрез листата на партия "Демократична гражданска инициатива" с председател Стефан Пеев.

Партията мандатоносител била създадена като изразител на гражданските идеи, свалили режима през 1989 година, казаха активистите, които твърдят, че тя даже е била сред учредителите на Съюза на демократичните сили.

Новосформираното движение ще позволи на всеки град да излъчи кандидати за народни представители, обещаха учредителите му.

"Идеята е да бъде създаден млад парламент и 90% от кандидатите да са на възраст до 35 години. Ще променим системата чрез младите хора, чрез мъдростта на възрастните и по най-моралния начин. Ние ще имаме мнозинство от 160 депутати. Ще сформираме и правителство", закани се Ангел Славчев.

Тепърва обаче активистите ще събират необходимите 7000 подписа за участие в предсрочните избори на 12 май, които трябва да бъдат внесени в ЦИК до 27 март.