Обрат в Каракас, няма да балсамират Уго Чавес

Руски и германски спецове твърдят, че е късно за подобно нещо

Властите във Венецуела обявиха, че по всяка вероятност ще се откажат от идеята починалият наскоро президент Уго Чавес да бъде балсамиран.

Изпълняващият временно президентските функции Николас Мадуро първоначално обяви, че Чавес, при когото той бе вицепрезидент, ще бъде балсамиран и поставен в мавзолей за вечни времена. Сега обаче Мадуро даде заден ход.

"Поканихме специалисти по балсамация от Русия и Германия. След като изследваха тялото на президента Чавес обаче, те заявиха, че балсамирането му ще е твърде сложна, тъй като е трябвало да започне по-рано", заяви Мадуро по националната телевизия.

Чавес, управлявал страната в продължение на 14 г., почина от рак на 5 март. Веднага след смъртта му властите обявиха, че той ще бъде погребан на 8 март. Ден по-късно Мадуро каза друго - че Чавес ще бъде балсамиран и положен в мавзолей.

Но дори вчерашното изявление на бившия автобусен шофьор Мадуро - че Чавес вероятно няма да бъде балсамиран - не е напълно окончателно, за което намекна и самият и.д. президент.

Категорично против балсамирането на Чавес се изказа кандидатът за президент на опозицията Енрике Каприлес, основен съперник в предстоящите избори на Мадуро, който ще се бори спечелването на редовен президентски мандат.

"Чавес бе марксист, но и ревностен католик. Не е редно да бъде балсамиран. Самият той приживе се изказваше срещу балсамацията на политически лидери, колкото и велики да са били", заяви Каприлес.