Мадуро: Чавес ми нареди да стана президент!

"Ще съумеем да построим една велика, социалистическа, чавистка родина"

Изпълняващият длъжността президент на Венецуела Николас Мадуро заяви, че ще се кандидатира за държавен глава на заради лични амбиции, а по нареждане на покойния президент Уго Чавес, предаде ИТАР-ТАСС.

Мадуро съобщи на открития конгрес на Комунистическата партия, че ще внесе официално своята кандидатура днес. Той благодари на комунистите, че ще го подкрепят на предстоящите на 14 април предсрочни президентски избори във Венецуела.

Мадуро каза, че южноамериканската държава ще си спомня десетилетия за Чавес, "чийто дух остава с нас, за да защитава венецуелския народ, а (денят на кончината на Чавес, 5 март) ще
влезе в историята на (страната) като най-печалния".

"Въпреки че всички ние осиротяхме, нашият народ трябва да знае, че с общи усилия ние ще съумеем да построим една велика, социалистическа, чавистка родина", обяви той.

Мадуро припомни, че Комунистическата партия на Венецуела е подкрепила кандидатурата на Уго Чавес, когато той е бил избран на поста през 1998 г.

"Да бъдеш комунист - това е повод за гордост, когато човекът е наричан комунист, това означава, че той е наричан честен и скромен", отбеляза той.

Основен съперник на Николас Мадуро на предстоящите президентски избори ще е опозиционният лидер Енрике Каприлес.

Кандидатът на основната опозиционна сила, центристката Коалиция на демократичното единство, загуби на предишните президентски избори в страната през октомври от Уго Чавес.