Бъдещият премиер ясен, името му ясно утре

Плевнелиев изненадващо обявява служебното правителството

Президентът Росен Плевнелиев обявява изненадващо правителството във вторник, а не както бе казал по-рано - в сряда, съобщиха от екипа му. Причините за това са многобройните спекулации с имена, които самият Плевнелиев нарече "отстрел на кандидатите".

Бъдещият премиер вече е определен, той е приел и по всяка вероятност няма да е нито един от тези, за които се спекулираше.

Саша Безуханова, за която се твърдеше, че може да е премиер, споделила пред близки, че би могла да бъде икономически министър, но категорично не желае да оглави кабинета.

Проф. Кирил Топалов - съветник на президента по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на Вежди Рашидов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан предложи на основните партии да търсят консенсус около 5 приоритета, след като се сформира служебното правителство, и да не опонират по тях и на следващия кабинет. Акцент ще бъдат икономическият ръст и политиката за повишаване на доходите.

Проф. Кирил Топалов - съветник на президента Росен Плевнелиев по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на министъра на културата Вежди Рашидов в служебния кабинет, се говори в средите на интелектуалците.

70-годишният Топалов е писател, драматург, киносценарист, литературен критик и историк, преводач и дипломат. Бивш директор на Народната библиотека, посланик на България в Гърция (1998-2002). Автор е на многобройни научни изследвания - статии, студии и книги върху историята на българската литература, на известни романи (три от които филмирани - "Бъди благословена", "Бягай... Обичам те", "Не се сърди, човече"), на поставяни на български и чужди сцени театрални и телевизионни пиеси, на книги с разкази за деца и др.

Според запознати професорът е основен автор на по-важните речи на президента, като например на словото му за 3 март.

Като негов конкурент за поста се сочи директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов - режисьор и постановчик с международна известност, който направи и концерта на златните български гласове в "Болшой театър" през октомври м.г. по идея на Рашидов.

Възможно, но малко вероятно е да се вземе под внимание и голямата активност на скулптора проф. Велислав Минеков, който е един от основните критици на управлението на Рашидов в културата. Тогава ще последва истински лов на вещици, опасяват се запознати с нападките му. Плевнелиев ще обяви кабинета още във вторник, ден преди 13 март, съобщиха запознати. Той вече е готов с името на премиера и то щяло да изненада публиката, твърдят те.

Поканената от него Саша Безуханова е споделила в тесен кръг, че би поела вицепремиерски пост и икономическо кресло в служебния кабинет, но не и функциите на министър-председател, научи още "24 часа".

Още не е ясно и дали по време на посещението си във Виена президентът е разговарял с представителя на България в проекта "Набуко" там Димитър Абаджиев, също обсъждан вариант.

Както "24 часа" вече писа, бившият шеф на НОИ Йордан Христосков най-вероятно ще поеме социалното министерство, а новият шеф на фонд "Научни изследвания" проф. Пламен Мишев от УНСС - земеделието.

70 бивши шампиони и представители на спортни федерации пък ще внесат утре подписка на "Дондуков" 2 с предложение Васил Иванов-Лучано да стане спортен министър. Той бе на поста в кабинета на царя. Сред подписалите са първият български олимпийски медалист Борис Георгиев-Моката, двукратните олимпийски шампиони Нораир Нурикян и проф. Петър Киров, волейболната легенда Димитър Златанов, олимпийските шампионки по гребане Сийка Келбечева и Стойка Груйчева. (24часа)

Президентът: Гледат ни ще излезем ли достойно от кризата

Сега, когато сме "в светлината на прожекторите" на цяла Европа, отговорът е с действията си да покажем демократичната си култура и готови ли сме за промяна към по-добро.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев във Виена вчера, където участва в дискусията "Какво държи Европа заедно".

"Ако преминем по един достоен начин през ситуацията, в която се намираме, България ще бъде големият победител", каза той.

България беше във фокуса на вниманието по време на дискусията във виенския “Бургтеатър”, в която участваха президентът на Австрия Хайнц Фишер и еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан.

Плевнелиев подчерта отново, че подкрепя гражданските протести и изрази надежда позитивната гражданска енергия да доведе до подобрение на положението в страната, предадоха от пресслужбата на “Дондуков” 2.

Проверки на всички по веригата в енергийния сектор трябва да бъдат извършени, потвърди позицията си той. Във всяко австрийско село хората могат свободно да избират доставчиците си на електроенергия, а у нас - не и това трябва да се промени, заяви държавният глава.

“ЕС не е “счетоводен съюз за еврофондове” и не представлява просто един общ пазар. Това е съюз на ценности и на демократични държави, които заедно изграждат своето общо бъдеще", каза Плевнелиев на форума. Силата на Европа е в това, че заедно можем да решаваме проблемите, заключи той.