Плевнелиев от Брюксел: Няма страшно!

Най-доброто от печата

07-03-2013, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Държавният глава потвърди, че Кристалина Георгиева няма да оглави служебния кабинет

Президентът Росен Плевнелиев замълча снощи за публикации, цитирали го да казва, че не може да намери служебен министър-председател, защото всеки споменат от него кандидат бива "отстрелван".

Коментарът му, направен по данни на "Труд" извън протокола пред репортери в самолета за Брюксел вчера сутринта, плъзна из мрежата, докато той обясняваше на европейските влъхви, че в България "не става нищо страшно" и чертаеше приоритети за образование, иновации и заетост пред неродената още временна администрация.

След като сутринта в Европейския парламент отбеляза заедно с израелския си колега Шимон Перес 70-годишнината от спасяването на българските евреи, Плевнелиев обиколи председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент Херман ван Ромпьой, Жозе Барозу и Мартин Шулц, да им обясни какво става у нас. Той се срещна и с българската еврокомисарка Кристалина Георгиева.

Помолен специално от "Труд" в края на посещението да потвърди или отрече репликата за "отстрела", държавният глава отговори: "Бъдете сигурни, че служебното правителство в пълния си състав ще бъде обявено навреме, но в конституционно уредените срокове".

"Дайте им шанс!"

"В България има достатъчно професионалисти, които могат да поемат отговорност и да свършат работа в този момент от нашата история. И се надявам на тях да им бъде даден шанс най-добронамерено, така както на всяко правителство се дава, да могат да си свършат работата поне през първите 100 дни", декларира Плевнелиев след разговора си с Шулц. По думите му те са говорили и как да се гарантира честността на изборите.

Държавният глава потвърди, че Кристалина Георгиева няма да оглави служебния кабинет и ще остане на поста си в Брюксел. Плевнелиев не каза дали той или служебният премиер ще представлява България на срещата на върха на ЕС, която започва идния четвъртък в Брюксел. Според Шулц, в нея ще участва Плевнелиев.

"Служебното правителство категорично ще си свърши работата, така че България да мине по един нормален и разумен начин през този преходен период", заяви президентът.

"По-важно е следващото правителство... Важно е то да е стабилно, важно е 42-то Народно събрание още от първия ден да има политическата воля да изгради не служебно, а истинско гласувано от народа, легитимно, силно правителство". Плевнелиев се аргументира с реформите, за които трябва висока степен на обществено и политическо съгласие - като например в здравеопазването и енергетиката.

Шулц: "Не му завиждам"

"Трябва да кажа, че не завиждам на г-н президента за трудната задача, пред която е изправен. Много добре познавам действащите лица в България", каза Шулц, изброявайки Сергей Станишев, Бойко Борисов, Ахмед Доган и Меглена Кунева.

"Нищо страшно, нищо драматично не се случва в България. Институциите ще продължат да работят, изборите ще бъдат направени в срок, а служебното правителство ще си свърши работата, така както и по-рано в българската история се е случвало", каза Плевнелиев.

Той пожела "в следващите два месеца на сравнително тежко политическо противопоставяне" да надделеят позитивните кампании и те да са насочени към проблемите хората.

"Гарантирах му нашата подкрепа, подкрепата на Европейския парламент през идните седмици", каза Шулц. "Какво може да направи Европейският парламент? Може да гарантира средства от европейския бюджет за инвестиции в България".

Той изрази надежда, че служебното правителство ще може да работи "в условия на пълна стабилност". "Обединихме се около становището, че може да се преодолее тежкото положение, в което се намират хората в страната, единствено като се стимулира развитието на икономиката и се упражнява контрол върху безработицата", добави Шулц.

"Едно е ясно, най-доброто правителство е правителството с широка подкрепа от гражданите и следователно нещо, което със сигурност е желателно и необходимо. Аз се надявам това да е резултатът от изборите. Важна е и способността да се формира правителство, основано на широко мнозинство в парламента като резултат на широк мандат от гражданите", каза Шулц.

Не ви е виновна Меркел

Шулц, който е германски социалист и опонент на консервативната канцлерка Ангела Меркел се разграничи от мнението, че тя едностранно налага на Европа политика на бюджетни органичения, които предизвикват масово недоволство и събарят правителства.

"Около масата на Европейския съвет са канцлерът Ангела Меркел плюс 26 държавни и правителствени ръководители", каза той. "Решенията се вземат с единодушие. Не можем да кажем, че това е изключително канцлерът Меркел. Министър-председателят Борисов също присъства и аз си спомням, че той наложи вето на решения взети в Европейския съвет", добави Шулц за последната среща на върха на ЕС от 7 и 8 февруари, която прие първият в историят орязан многогодишен европейски бюджет.

Политически критерии за Шенген - безсмислени и контрапродуктивни

Шулц за пореден път изрази несъгласието на евродепутатите с недопускането на България и Румъния в Шенген, въпреки че те изпълняват техническите критерии за членство в европейската зона без паспортен контрол. "Да се въвеждат политически критерии на ниво на арбитраж не е смислено и много контрапродуктивно", каза той.
Очаква се вътрешните министри на ЕС днес пак да отложат въпроса поради липсата на необходимото общо съгласие. Против приемането на България и Румъния са Германия, Финландия и Холандия.