Венецуела почита Уго Чавес със седмица траур

Погребението на Чавес ще бъде в петък

Правителството на Венецуела обяви седемдневен траур в чест на президента Уго Чавес.

Погребението на Чавес се бъде в петък.

По-късно днес тялото на Уго Чавес ще бъде изложено за поклонение в една от залите на Висшата военна академия в Каракас.

Тридневен траур заради кончината на Чавес бе обявен в Куба и Еквадор.

След смъртта на Чавес вицепрезидентът Николас Мадуро поема временно управлението на страната и до 30 дни трябва да организира извънредни избори за нов държавен глава.

Уго Рафаел Чавес Фриас е роден на 28 юли 1954 г. в малко градче близо до столицата Каракас. Чавес твърди, че във военната академия, където влиза през 1971 г., у него узрява амбицията да промени съдбата на своя народ.

Чавес не крие възхищението си от ръководителя на кубинската революция Фидел Кастро, който според него олицетворява "достойнството" на Латинска Америка. Той обаче твърди, че не
приема както "нежизнеспособния комунистически модел", така и "дивия неолиберализъм, който ражда единствено глад и мизерия", и се обявява за "трети път".

На изборите на 6 декември 1998 г., Уго Чавес е избран за президент на Венецуела. Три седмици след встъпването си в длъжност той започва обещаната от него социална революция, като обявява, че се отказва от заплата си. Чавес заявява, че няма нужда от 700-те хиляди боливара месечно (1200 долара), които ще са по-полезни, ако отидат за стипендиите на трима студенти. "Не харча нищо. Не плащам за бензин, храна или шофьор, защо ми е тогава заплата?", казва Чавес.

Малко са лидерите на световната политическа сцена, които успяват да поляризират така остро общественото мнение, както го прави Уго Чавес. Предани последователи виждат в негово
лице защитник на развиващия се свят срещу самонадеяната мощ на САЩ. Те го хвалят, че подпомага бедното венецуелско мнозинство, пренебрегвано години наред.

Враговете на Чавес гледат на него като на диктатор му от голяма част от венецуелския народ, за да създаде еднопартийна държава в кубински стил, в която всеки войник или служител в петролния сектор трябва да бъде лоялен на ценностите на неговата мнима социалистическа революция.

На 20 юни 2011 г. 56-годишният държавен лидер е опериран в Хавана за отстраняване на раково образувание в областта на таза. Следват още три операции в Куба, като последната - на 12
декември 2012 г. поражда слухове, че е на смъртно легло. На 7 октомври миналата година той бе преизбран с лекота за четвърти пореден мандат, но така и не може да положи клетва.