Лондон въвежда платена регистрация за българи и румънци

На правосъдния министър Крис Грейлинг било наредено да въведе нов "тест за постоянно пребиваване"

Британските власти започнаха да изпълняват заканата си за въвеждане на регистрация за европейски граждани заради опасенията от имигрантска вълна от българи и румънци догодина, след като паднат трудовите ограничения за тях.

В проект за увеличение на таксите, които Британската гранична агенция (UKBA) събира за издаване на различни разрешителни, се предлага нов европейски документ за пребиваване. Той ще струва 55 лири (125 лв.) и няма да бъде задължителен. От агенцията обаче обясняват, че би улеснил европейските граждани при контактите им с местните власти, тъй като няма винаги да се налага да доказват, че имат право на престой.

По-рано зам. вътрешният министър по имиграцията Марк Харпър заяви, че се обмисля въвеждането на задължителна лична карта за българи, румънци и други европейски граждани, които искат да останат повече от 3 месеца във Великобритания и да получат достъп до обществените услуги, включително и до социални помощи.

От предложението му до парламента за промяна на таксите обаче не става ясно как новият документ за пребиваване на европейци ще кореспондира с регламентите за помощи и достъп до медицински грижи например. Европейската комисия вече предупреди Лондон, че не може да прави разграничения между британските и останалите европейски граждани, тъй като това ще е дискриминация.

По време на изслушване на Харпър преди дни в парламента представители на управляващата Консервативна партия обаче се обявиха за въвеждане на регистрация на европейци, които искат да останат повече от 3 месеца на Острова по примера на Испания. Целта е да се следи дали те работят и дават своя принос към обществените системи на страната.

По-високите такси трябва да влязат от 6 април, ако ги одобри парламентът. Европейският документ за пребиваване обаче ще започне да се издава по-късно през годината, когато бъдат променени имиграционните регламенти за граждани от Европейската икономическа зона. Тогава ще бъде публикувана и по-подробна информация на сайта на британското вътрешно министерство.

В мотивите си до парламента да поиска увеличаване на таксите Харпър посочва, че целта е да се облекчи бремето върху британските данъкоплатци, които финансират имиграционната система, като по-голяма част от разходите за издаване на документи се поемат от самите кандидати за жителство във Великобритания. Освен това системата трябвало да бъде запазена такава, че да продължи да привлича в Обединеното кралство най-умните и най-добрите имигранти от цял свят и тези, които могат да направят стойностен принос към развитието на британското общество.

Харпър уверява, че UKBA се е стремяла да увеличи повечето такси с до 3%, колкото е ръстът на инфлацията.

ЗАКАНА

Дейвид Камерън се зарече да направи Великобритания "най-строгата страна, когато става дума за социални помощи за имигранти". В интервю за в. "Дейли експрес" премиерът каза, че идния месец предстои пълна ревизия на системата за помощи за имигранти, защото сегашната според него не отговаряла на "елементарния здрав разум". Целта на промените, добави той, е да се забрани на имигрантите да получават автоматично правна помощ по граждански искове, отнасящи се до парични помощи, жилищни проблеми и др.

На правосъдния министър Крис Грейлинг било наредено да въведе нов "тест за постоянно пребиваване".