"Страшните българи" влетя в предизборната битка на Острова

Британска партия се готви да използва страха от масова имиграция

Британската партия на независимостта (Ukip) се готви да използва страховете от масова имиграция от Румъния и България, поставяйки през следващата година този въпрос в основата на предизборната си стратегия, пише британският вестник "Индипендънт".

Вестникът припомня, че британският премиер Дейвид Камерън отказа да предположи колко румънци и българи биха се насочили към Великобритания в търсене на работа, когато през януари догодина паднат ограниченията за влизането им във Великобритания.

Но Британската партия на независимостта, която печели подкрепа, съдейки по социологическите допитвания, няма подобни задръжки и твърди, че отпадането на ограниченията може до доведе до наплив на 350 000 - 400 000 хиляди румънци и българи. Твърди също така, че това ще се отрази на нивото на престъпността.

Партията заявява, че този въпрос ще играе "съществена и основна" роля в кампанията й през май за местните избори и за изборите за Европейски парламент през 2014 г., пише "Индипендънт".

Според вестника тази позиция на Британската партия на независимостта ще засили опасенията на консерваторите,че тя може да продължи да подкопава позициите им сред традиционните им избиратели.

Утре депутати консерватори ще поискат от правителството спешно да наложи нови ограничения за румънците и българите, тъй като смятат, че пристигането им в страната може да се отрази на пазара на труда и на системата за социално подпомагане.

Според консерватора Филип Холобоун след отпадането догодина на ограниченията броят на румънците и българите във Великобритания може да се увеличи с 270 000. Друг член на консервативната партия - Стюарт Джаксън, в сряда ще внесе в Камарата на общините законопроект, предлагащ нови ограничения за румънците и българите, които пристигат в Обединеното кралство, пише "Индипендънт".