Евтин ток от март – не, от юли – може, обявиха от ДКВЕР

ЧЕЗ имат 7 дни, за отстранят нередностите, инак остават без лиценз

От ДКЕВР заявиха, че не е възможно цената на тока да се намали междинно от първи март, така както вчера поиска премиерът в оставка Бойко Борисов.

Трябва да се изчака регулаторния период - 1 юли, смятат юристите в държавния регулатор.

Има практика за въвеждане на междинни цени, но за тяхното въвеждане би трябвало Националната електрическа компания и Електроенергийният системен оператор да подадат в комисията заявление. Такива заявления не са подавани, отчетоха експертите.

"Не мога да кажа в момента доколко това би могло да се отрази и дали ще бъдат подадени такива заявления. Това ще стане, когато имаме реалните данни. Принципно има такава възможност", коментира Анжела Тонева от ДКЕВР.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обави още, че открива процедура за отнемане лиценза на електроразпределителното дружество за Западна България ЧЕЗ.

Дружеството обаче ще има седем дни, в които да докаже, че е отстранило констатираните преди време нарушения.

Те са свързани с прилагането на Закона за обществените поръчки, спазването на 30-дневния срок за отчитане на електромерите и издаването на констативни протоколи при смяната на стар уред с нов.

На свой ред Юлиана Иванова обяви, че остава да изпълнява функциите си на шеф на регулатора.

"Това, че правителството е в оставка и че аз също съм в оставка – по закон аз продължавам да изпълнявам тази длъжност, докато не бъде назначен нов председател на ДКЕВР", поясни тя.