ЧЕЗ изгърмя, Борисов им вдигна червен картон

Премиерът предлага на ДКЕВР да намали цената с тока с 8% от 1 март

В рамките на днешния ден на ЧЕЗ ще се отнеме лицензът, обяви премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерски съвет.

Министър-председателят посочи, че от 1 март може да бъде намалена цената на тока с 8 %, стига ДКЕВР да се съгласи.

В Министерски съвет е получено писмо от инициативен комитет с искания по темата енергетика със седем точки. Иска се - да се отмени увеличението на цената на тока, посочи Борисов и подчерта, че решенията все пак ги взема ДКЕВР.

Министерски съвет им препоръчва и се надява да вземат решение, посочи Борисов.

Министър-председателят посочи, че е говорил с председателя на КЗП и всички, които смятат, че са ощетени, могат да подадат колективен иск и ще им бъде направена проверка. Борисов призова гражданите да сигнализират и при съмнения за манипулация на електромери от съседи.

Все пак премиерът посочи, че е категорично против преминаването на ЕРП-тата в ръцете на държвата.

"Няма да съм аз човекът, който ще ги национализира", зарече се Борисов.

Той изрази надежда тези, които са виновни за високите цени на тока, да излязат и да кажат защо са го приели. Нашата вина е в назначаването на Семерджиев, заяви Борисов и посочи:

"Надявам се личната вина и отговорност на Ангел Семерджиев да бъде призната в съда. В момента, в който излезе проверката на ЧЕЗ, аз съм уволнил Семерджиев".

Той е говорил с председателя на КЗП и всички, които смятат, че са ощетени, могат да подадат колективен иск и ще им бъде направена проверка. Министър-председателят призова гражданите да сигнализират и при съмнения за манипулация на електромери от съседи.