Чехия ще брани лиценза на ЧЕЗ в Евросъюза

Дружеството отрече да е нарушавало законите

"България постъпва безпрецедентно", разгневи се министърът на индустрията и търговията на Чехия Мартин Куба на новината за отнемането на лиценза на ЧЕЗ в България. Пред чешката телевизия той нарече действията на правителството ни обезпокояващи.

Първият чешки дипломат Карел Шварценберг пък за малко да наруши подобаващия дипломатичен тон и отправи прикрита заплаха. "Проблемът е на първо място проблем на ЧЕЗ, но имам впечатлението, че Албания и България влизат в неприятности", заяви той.

Шварценберг спомена Албания, защото на 21 януари т.г. тя също отне местния лиценз на ЧЕЗ за електроразпределение заради хроничен недостиг на ток в няколко района на страната. Чешкият гигант обяви, че ще даде Тирана на международен арбитраж с иск за 200 млн. евро компенсации.

"Ако ЧЕЗ поиска помощ, бихме я оказали на дипломатическо ниво в ЕС, но като цяло проблемът си е на дружеството", каза още Шварценберг.

"Смятаме, че изявленията на българския премиер и на прокуратурата са грубо нарушение на юридическите задължения на България като членка на ЕС", реагира говорителката на ЧЕЗ Барбора Пулпанова. И допълни: "Единствената организация, която може да взема решение за започване на процедура по анулиране на лиценза, е изключително независимото енергийно управление." Пулпанова освен това добави: "Категорично отричаме каквито и да било нарушения, които теоретично могат да доведат до отнемане на лиценза ни... Против сме политизиране на въпроса предвид наближаващите парламентарни избори".

"Право на държавите от ЕС и на техните енергийни регулатори е да дават и да отнемат лицензи", заяви в Брюксел говорителката на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер, цитирана от БТА. Тя обаче посочи, че още не е запозната в детайли със случая.

От българското поделение на ЧЕЗ заявиха, че няма да коментират намеренията за отнемане на лицензията им. От дружеството допълниха, че не са нарушавали закона за обществените поръчки и са готови да съдействат изцяло на българските власти.