ЧЕЗ брани лиценза: Бойко, има си евронорми!

Изпълняваме си всичките задължения, категорични са чехите

Чешката компания ЧЕЗ реагира остро на изявлението на министър-председателя Бойко Борисов за отнемането на лиценза на компанията на територията на България.

В специално изявление от ЧЕЗ нарекоха думите на българския премиер и предприетото разследване срещу тях: "сериозно нарушение на законите на България като държава-членка на ЕС, съобщава Асошиейтед прес, цитирайки говорителката на компанията Барбора Пулпанова.

"Единственият орган, който има правомощието да вземе решение за започване на процедура за отнемане на лиценза, е независимата агенция за енергийно регулиране. Не сме получили никаква официална информация за намерение да се предприема подобна стъпка", съобщават от ЧЕЗ в комюнике.

Чешката компания допълни, че "изпълнява изцяло всичките си задължения" и категорично отрича да е извършвала нередности, които теоретично биха могли да доведат до процедура за отнемане на лиценза.

ЧЕЗ, която твърди, че не е нарушавала регулациите, доби 9,9% от приходите си за 2011 г. от България, което я превръща във втория най-голям пазар за компанията след Чехия, припомня Асошиейтед прес.

Агенцията допълва, че през януари Албания е отнела лиценза на ЧЕЗ и е съобщила, че електроразпределението ще се върне под държавен контрол след едногодишен конфликт заради неизпълнени договорни задължения.

Решението на българските власти идва след национални протести срещу високите сметки за ток. Десетки хиляди българи излязоха на улиците в последните дни, за да протестират, припомня агенцията.