За EVN глоба, ЧЕЗ обра пешкира

От 1 март намаляват тока с 8%

Четири акта за нарушения отнесе EVN.

Какви точно обаче са нарушенията не посочват от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. За всеки един от актовете дружеството може да бъде глобено с до 1 милион лева. Проверките продължават.

Глобени са и трите електроразпределителни дружества, заяви и премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция. В рамките на днешния ден ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, обяви още той.

Министър-председателят посочи, че от 1 март може да бъде намалена цената на тока с 8 %, стига ДКЕВР да се съгласи.

Той призова всички, които имат над 20% увеличение на сметките, да подадат колективни жалби да си търсят правата от ЕРП-та. Това ще е за сметка на ЕРП-тата.

"Всички да следят дали съседите им не крадат ток", каза още Борисов.

 

По-рано през деня на извънредна пресконференция от ЕВН коментираха, че според тях няма основания да им бъде отнет лицензът.

Протестите са резултат от енергийната бедност в страната – в България има доходи, при които хората не могат да управляват разходите си за енергия, заяви регионалният мениджър на австрийската компания Йорг Золфелнер. Той обясни още, че дейността на дружеството пряко зависи от международните пазари на въглища и на газ и то може само да се опитва да работи максимално ефективно в тези условия.

Йорг Золфелнер изнесе и конкретни цифри за работата на дружеството, откакто през 2005 година е на българския пазар. Според тях реалната възвращаемост на компанията е 5.85% или от всеки лев в сметката за ток печалбата на австрийската фирма е около 6 стотинки.
Другото отива за плащания към държавни компании и ДДС, както и за поддържане на мрежата и събиране на парите от сметките.
В същото време утвърдената от регулатора възвращаемост е била 16% за времето от 2005 до 2007 година и 12% от 2008 година до сега.
Според Золфелнер печалбата на EVN за всичките години, в които работи у нас е около 315 милиона лева, докато направените инвестиции в различни дейности по подобряване качеството на услугата им е 1.1 милиарда лева.
Той призна, че има и плащания към компанията-майка в Австрия, като те са в размер на 2 милиона лева за услуги на техни специалисти.
Технологичните загуби по мрежата на австрийската компания са около 11.5%, казаха още от ръководството на EVN.

На сайта на дружеството вече са публикувани приватизационните договори от края на 2004 г., когато австрийската компания купи ЕРП-тата в Пловдив и Стара Загора.

 

Подробности по темата четете в Bulgariautre.bg.