България пак изригна. Площадите са пълни

Хиляди хора отново излязоха на протести в страната

И тази вечер хиляди българи изпълниха улиците и площадите в страната, протестирайки срещу монопола на ЕРП-тата.

София

Над 2000 столичани за втори пореден ден блокираха Орлов мост и за втори пореден ден влязоха в стълкновение с полиция и жандармерията, която плътно охранява протестиращите.

Първоначално хората се бяха събрали пред енергийното министерство, после се преместиха пред парламента, за да отидат до Орлов мост и да го блокират.

Пред парламента имаше опити от няколко скинари да направят провокация. Те хвърляха камъни срещу жандармерията, след което бяха изблъскани от протестиращите и си тръгнаха.

Всичко за протестите в столицата четете в Sofiautre.bg

Пловдив

В града под тепетата пловдивчани отново окупираха централата на EVN. Сградата на дружеството се огласи от викове "EVN вън", "Мафия", "Оставка". Недоволните издигнаха и некролог с надпис: "Напусна ни едно дружество, за което дълги години никой няма да скърби. Помени няма да честваме". Протести ще има всеки следобед. За събота и неделя се готвят мащабни прояви, пишат колегите ни от Plovdivutre.bg, които отразяват протестите.

Варна

Най-дейните в протеста отново са във Варна, за девети пореден ден протестиращите от морската ни столица излязоха. Около 2 хил. недоволни се събраха на паметника на Левски. От там те излязоха на пътя за Златни пясъци и блокираха четирите платна на булеварда в двете посоки. Стотици варненци, които пък чакаха пред общината, също догониха шествието. Сред недоволните има много провокатори, които се опитват да "взривят" протеста, съобщават от Varnautre.bg.

Бургас

"Вън австрийски мекерета от бургаските павета" и "България не вярва на лъжи, EVN с добро да си върви" станаха част от първия в Бургас от ежедневните протести срещу непосилните сметки за тока. Едва около 300 души се събраха днес да недоволстват пред сградата на енергото, предават репортерите ни от Burgasutre.bg.

Стара Загора

Близо 3000 души протестираха при засилено полицейско присъствие срещу монополите на енергоразпределителните дружества тази вечер в Стара Загора. Първоначално около 500 души се събраха пред сградата на EVN. С викове "Мафия" и "Оставка" старозагорци се насочиха към центъра на града. Броят на недоволните лавинообразно нарасна тъй като към тях по пътя се присъединяваха нови протестиращи. За около 10 минути митингът блокира главния булевард, което затрудни движението.

Благоевград

Плакати "Сбогом, Дянков" издигнаха протестиращите на петия митинг срещу ЧЕЗ и монополите в Благоевград. Около 1 000 се събраха на протест в града. Възторг предизвика вестта, че в сряда в Благоевград ще отразяват протестите Си Ен Ен и Ройтерс.

Димитровград

2 000 протестиращи блокираха пътя към Хасково. Младежите насядаха на пътното платно и отказаха да пропускат автомобилите и в двете посоки. Малко по-рано недоволните димитровградчани протестираха в града, където офисът на EVN бе обстрелван с яйца, пиратки, димки и викове "Оставка" и "Мафия".

Кюстендил

Едва стотина души се включиха в протеста срещу високите цени на тока в Кюстендил. Събралите се на площад "Велбъжд" хора отново се обявиха срещу високите цени на тока, както и на водата. Множеството посрещна с аплодисменти новината за освобождаването на Симеон Дянков от поста на министър на финансите. Утре протестиращите ще изберат координационен комитет, който да ръководи следващите протестни действия.