Бой по партиите, дръзнали да присвоят протеста

Общество

18-02-2013, 17:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Не сме лумпени, не сме тълпа! Ние сме народ!

Лицата на протеста (СНИМКИ)

Политиците нямат място в протеста на празното портмоне

Протестиращите не искат политици на протеста. Не искат! Но политическата клика у нас това май не го разбира. Опитаха се от БСП, опитаха се от  ВМРО, опитаха се и от "Атака", шамарите им се разминаха, засега, но само засега.

Червените дяволи набързо спретнаха щаб и поканиха организатори на протеста. Те им отказаха, а това озлоби Столетницата, която всячески се опитва да се докопа до властта.

Воеводите развяха знамена тук-таме из страната, но набързо свиха байряка, под напора на тълпата.

Волен и неговата "Атака" също опитаха да яхнат подема от недоволство и пратиха верни кучета из страната, за да разясняват как като вземат властта, гонят ЕРП-тата и сметките падат. Уви!

Хората останаха глухи за воплите на политиците, защото е повече от очевадно, че българинът вече не иска някой да го насъсква, защото го насъсква празното му портмоне и приждащите на талази сметки – ток, вода, парно.

И тълпата вини на ред, няма Командир, няма Цар, няма Станишев, хората си искат собствената истина.

Отдушникът се яви, но не в лицето на някой спасител, а в редовете, изписани в социалните мрежи, където младите българи се групират по интереси, извън опеката на партии и синдикати.

Протестите се родиха извън "Позитано", "Раковска", "Кърниградска" и "Врабча", и колкото и партии да се опитват да се пришият към тях, са обречени на провал.

Защото протестът им засега е кауза, кауза, в която вярват – да си спомним АСТА, ГМО, шистовия газ, Иракли, Пирин, сега ЧЕЗ, EVN, Енерго-про. И всеки път гневът им става все по-мащабен, и по-мащабен.

Май се роди гражданското общество в България, а покрай него се роди и Протестна партия, засега без лидер и без амбиции за власт, но ще изтраят ли дълго, а и докога ще е така? Въпрос с отворен отговор.