Проблемите на хората са най-важни, смята Плевнелиев

Персоналните промени са възможни, но са само част от решението, каза президентът на брифинг

"Персоналните промени винаги са част oт изпълнителната и законодателната власт, но за мен те са само част от решението. По-важни са проблемите на хората и тяхното решаване. Заставам ясно на страната на гражданите и гарантирам, че техният глас ще бъде чут, а компетентните институции ще работят и ще си свършат работата", каза Росен Плевнелиев на брифинг в президентството по повод повишеното социално напрежение.

В сектор енергетика са натрупани тежки структурни проблеми, отрасълът функционира неефективно, контролът не е достатъчен, смята още президентът.

"Цената за това се плаща от всички нас. Текат множество проверки, които настоявам да обхванат всички звена по веригата – освен ЕРП-ата, трябва да бъдат проверени и БЕХ, НЕК, ДКЕВР. Резултатите от тези проверки трябва да станат скоро и да бъдат публични", заяви държавният глава.

"Енергийната ефективност трябва да бъде навсякъде, само тя ще свали двойно сметките за ток на хората", посочи Плевнелиев.

Според президента са необходими бързи законодателни мерки, които да създадат силен, ефективен и независим регулатор в енергетиката. Нужни са и промени в Закона за обществени поръчки, които да затворят вратичките за злоупотреби. Национализацията не е решение за Плевнелиев. Той призова партиите да престанат да говорят с лозинги и да почнат да предлагат конкретни решения.

"Въпреки че президентът няма правомощия – той не определя цените на тока и не може да влияе върху контролните органи в системата, заставам ясно на страната на гражданите. Гарантирам, че техният глас ще бъде чут, а компетентните институции ще работят и ще си свършат работата", обеща държавният глава.