Трите ЕРП-та с глоба от 3 млн.лв., те обжалват

Новините

04-11-2010, 13:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ЕРП-тата ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН са с наложена от ДКЕВР глоба в размер на 3.01 млн.лв. заради констатираните нарушения при регулаторния одит, извършен в трите компании по нареждане на премиера Бойко Борисов през април и приключили в края на юни преди определянето на цените на тока, съобщи Mediapool.

С най-много-девет акта за нарушения за 1.34 млн.лв. , е чешката ЧЕЗ. Германската Е.ОН, обслужваща Североизточна България, е глобена с 920 хил. лв. по осем наказателни постановления, а австрийската ЕВН, работеща в Югоизточна България – със 750 хил. лв. за шест нарушения.

И трите компании ще обжалват решенията на ДКЕВР.Председателят на управителния съвет на Е.ОН Гюнтер Шубурт коментира, че за тях е било ясно още от април, че ще бъдат глобени, независимо от резултата на проверките. Според него всички предприети действия от компанията са били в интерес на потребителите й.

"Е.ОН България нееднократно е предупреждавала, че са необходими взаимни усилия на регулаторната комисия и всички компании по веригата производство-пренос-разпределение, за да се преодолеят проблемите в енергийния сектор и намира за странно, че вместо да се направи това, т.нар. нарушения на електроразпределителните дружества се използват, за да се отклони общественото внимание в друга посока. Всички наши опити да влезем в контакт с правителството, за да дискутираме тези действително належащи теми, досега завършват с неуспех", се посочва в изявление на дружеството.

Германската компания смята, че ДКЕВР не може да обоснове твърдението си, че с изнасянето на част от лицензионните дейности към други фирми “има потенциална възможност за деформиране на печалбата“. Дружеството определя като абсурдна глобата на регулатора заради това, че липсват писмени договори с членове на управителния съвет и като намеса в трудовите отношения. Комисията счита, че липсва сертифицирана система за управление на качеството на дейностите по лицензията, а от Е.ОН посочват, че такава нямат почти всички фирми, занимаващи се с такъв вид услуги.

Е.ОН  и ЕВН оспорват така твърдението на ДКЕВР, че нямт звено за работа с потребителите, като се аргументирт, че има на разположение кол-център, чрез който абонатите им денонощно могат да получават всякаква информация.

Според австрийското дружество в актовете има констатации, основани на неточно тълкуване. Заключенията на ДКЕВР поставят и въпроси по отношение на тълкуването на Европейското законодателство, заявиха от компанията. Нейното становище също е, че констатациите на регулатора нямат отношение към качеството на услугите, за което досега са вложили 700 млн. лв., и не засягат интересите на клиентите

От ЕРП-ата коментираха, че връчените им наказателни актове нямат нищо общо с изнесения от комисията доклад от регулаторния, в който се коментираха много по-сериозни нарушения, включително изнасяне на печалба чрез договори с дъщерни дружества.

В същото време ДКЕВР отказа да санкционира държавната НЕК за аварията през лятото, която остави без електроснабдяване почти за два дни черноморските ни курорти и причини масовото недоволство на български и чуждестранни туристи и нанесе преки щети на хотелиерите.