Крилатите фрази на очилатия Брад Пит

Политика

18-02-2013, 12:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лиляна сяда в стола на Дянков за вице

14-и министър аут! Кой е Симеон Дянков?

Дянков си отива!

Постната пица и феодалните старци станаха запазена марка на финансовия министър

По време на своите почти 4 години като финансов министър, Симеон Дянков роди редица култова фрази.

Екипът на Bulgariautre.bg ви представя някои от най-ярките изцепки на вицепремиерът, който изненадващо сдаде поста тази сутрин.

В края на октомври 2009 година чисто новият тогава финансов министър втрещи държавата, след като се появи на пресконференция в Министерски съвет с малко постна пица и обясни на слисаните журналисти, че Бюджет 2010 г. е като малка, постна пица.

Няколко месеца по-късно финансовият министър се изцепи в интервю пред "24 часа": "Станишев прилича на съсел, а аз приличам на Брад Пит, но с очила".

Размяната на словесни престрелки между вицепремиер и опозиция продължи през годините. От БСП на няколко пъти се разсърдиха на Дянков заради негови думи и дори поискаха оставката му заради казаното по време на обсъждането на Бюджет 2013: 

"Поизмориха се, част от опозицията вече е пияна явно, така че не могат дори да си вдигат ръцете", изцепи се вицепремиерът, но по-късно се извини.

"На нас ни се падна да правим реформата, защото другите ги е бъз и затова Станишев е бъзльо", е друг знаменит лаф на Дянков.

Друг голям словесен скандал, в който се намърда вицето на Борисов още в началото на мандата, бе скандалът с БАН и наричането на работещите в него "феотдални старци".

"Президентът (Георги Първанов - бел.ред.) като говори за наука той разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които си стоят там, събират заплати", заяви Дянков през ноември 2009 г. Освен това според финансовият министър науката не е основно нещо по време на криза.

"Нашата научна система е създадена по Сталинистко време – идеята да има БАН и науката да е разделена от университетите я има само в социалистически страни", коментира още той през 2009 г.

Освен изцепките Дянков прояви и завидно чувство за хумор, когато на въпрос от журналист в кого е влюбен, той отговаря: "Е, винаги е коректно да кажеш в жена си."

Тук може би е мястото и да обявим една крилата фраза на премиера Бойко Борисов за финансовия му министър. През октомври 2010 година министър-председателят обяви от парламентарната трибуна:

"Освобождаването на един или друг министър за мен не е проблем. Освобождаването на един финансов министър обаче е все едно пада цялото правителство."