Дянков си отива!

Борисов изрита финансовият си министър

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е подал оставка по искане на премиера Бойко Борисов.

Все още не са ясни причините за изненадващото решение, но по информация на "24 часа"  мотивите за уволнението са, че има голямо недоволство в обществото заради замразените доходи и лоша комуникация с Брюксел, което води до забавяне в европейското финансиране.  По всяка вероятност промяната е свързана и със забавянето на плащанията на селскостопанските производители до март-април.

"Възможностите на бюджета са такива, че тези плащания могат да се случат в средата на март и след това евентуално остатъкът в началото на април. Това са възможностите и това ще се случи, каквито и стачки да има", изказа се твърдо на 8 февруари Дянков.

Премиерът Бойко Борисов обаче обеща на земеделците, че парите ще бъдат изплатени до 22 февруари. Според информация на "Труд" миналия четвъртък министър-председателят привикал при себе си зам.-финансовия министър Владислав Горанов, земеделския шеф Мирослав Найденов, както и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националния съюз на земеделските кооперации в България.

На срещата Борисов бил категоричен, че или ще се намерят пари за изплащане на субсидиите веднага, или още във вторник (19 февруари) ще внесе предложение в парламента за промяна в състава на Министерския съвет и ще махне Дянков.

Няколко часа по-късно на сайта на земеделието се появи съобщение, че още във вторник или най-късно в сряда средствата ще бъдат по сметките на зърнопроизводителите. А едната от браншовите организации - АЗПБ, обяви, че няма да протестира.

В началото на януари Симеон Дянков обяви, че заедно с ГЕРБ се готвят да управляват втори, че и трети мандат.

Месец по-късно финансовият министър обяви, че е решил с какво ще се занимава, ако не бъдат преизбрани управляващите – ще пише книги.

Това ще прави обаче не у нас, а в чужбина. "Дойдох тук заради Бойко Борисов", поясни той.

Тогава вицепремиерът заяви, че би подал оставка, ако не се изпълни държавният бюджет, както и ако падне забраната за тютюнопушене на обществени места, която възприема като борба за по-добро здравеопазване в България.