14-и министър аут! Кой е Симеон Дянков?

Политика

18-02-2013, 11:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дянков си отива!

Лиляна сяда в стола на Дянков за вице

9 от тях бяха уволнени, а двама си смениха постовете

С оставката на Симеон Дянков от началото на управлението на ГЕРБ от юли 2009 г. до днес са напуснали правителството общо 14 министри, 9 от тях уволнени, двама си смениха постовете.

Първа крак повлече външната ни министърка Румяна Желева. Последваха две рокади - Аню Ангелов смени на поста министър на отбраната Николай Младенов, който пък стана външен министър. Йорданка Фандъкова беше сменена от поста министър на образованието, след като стана кмет на София. На нейно място бе назначен Сергей Игнатов. На мястото на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова, за министър на правосъдието беше назначена Диана Ковачева.
През май 2011 г. оставка подаде министърът на транспорта Александър Цветков, на негово място бе назначен Ивайло Московски.
В Министерството на здравеопазването пък се смениха четирима министри - Божидар Нанев,  Анна-Мария Борисова, Стефан Константинов и настоящата Десислава Атанасова.
През март миналата година с поста си се прости икономическият министър Трайчо Трайков, Божидар Димитров пък сдаде министерството си без портфейл и се върна в Националния исторически музей.

Последният, отишъл си днес, е Симеон Дянков. Кой е той?

Роден е на 13 юли 1970 г.
Семеен, с две деца - Андрей (8 г.) и Марко (5 г.)..

Образование: Езикова гимназия, град Ловеч, магистър и доктор по международни търговски и финансови отношения в Мичиганския университет.

Професионален опит: От 1995 г. работи за Световната банка като Главен икономист по финанси и частно дело. Работи по страните, най-застрашени от кризата в световен мащаб. Участва в различни програми на банката по приватизация, корпоративно управление, регионални реформи в Северна Африка, Източна Азия и други райони на света. Водещ автор на годишния обзор на Световната банка - World Development Report 2002. Автор на повече от 70 специализирани статии в най-авторитетните икономически издания в света - Quarterly Journal of Economics, American Economic Review, Journal of Finance, Journal of Financial Economics, Journal of Public Economics. Един от 100-те най-цитирани икономисти в света. Директор на научен център в Харвард.

Неговата съпруга Керълайн Фройнд също е икономист в Световната банка, съветник е в икономическия екип на правителството на американския президент Барак Обама.