"Идеална" вечеря стопли отношенията с Македония

Борисов и Груевски се договорили за задълбочаване на сътрудничеството

Идеално! Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на македонски медии как е преминала срещата му в Скопие в събота вечерта с македонския премиер Никола Груевски.

Двамата имаха неформална вечеря в ресторант в македонската столица, след като миналата седмица първо се чуха по телефона. Отношенията между София и Скопие бяха обтегнати, след като през декември България се противопостави Македония да получи дата за старт на преговорите за членство в ЕС.

След изненадващата визита на българския премиер в Скопие двамата с македонския му колега бяха единодушни, че Балканският регион трябва да бъде интегриран в европейските и евро-атлантическите структури, като подкрепата от съседите в този процес е от съществено значение.

Борисов и Груевски се договорили за задълбочаване на сътрудничеството, съобщиха от МС. В неформална обстановка двамата премиери се разбрали за отваряне на граничния пункт Клепало (Берово - Струмяни), изграждане на жп линията и на автомагистралата Скопие - София.

Двете правителства ще имат съвместно заседание, договорили се още те. Досега България е провела съвместни правителствени заседания с министрите на всичките си съседни държави без Македония.

На срещата е станало дума и за реализацията на практични проекти от образованието, културата, икономиката, евроинтеграционния процес, здравеопазването,
инфраструктурата, енергетиката, транспорта, съобщава правителствената пресслужба.
В хода на разговорите било постигнато съгласие, че всички предизвикателства трябва да се преодоляват "в духа на европейските ценности".

Двамата премиери изразили мнение, че добросъседството трябва да се надгражда посредством реални действия. То трябва да се дефинира като искреност и посветеност в реализацията на практичните дела, се казва пък в съобщение от македонското правителство.