Борисов и Груевски – на четири очи, по съседски

Много пожелания и никаква конкретика от разговорите им

Премиерът Бойко Борисов разговаря със своя македонски колега Никола Груевски след  изненадваща неофициална визита в Скопие, за която научихме от македонски медии.

През последните месеци отношенията между България и Македония се усложниха, след като София и Атина попречиха на Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС.

Решението бе мотивирано със "защита на националните интереси и история".

В контролираните от правителството на Груевски медии пък започна яростна антибългарска кампания, целяща да злепостави нашата страна, която първа призна независимостта на Македония през януари 1992 г.

Bulgariautre.bg публикува пълния текст от съобщението, разпространено в късните чесове на събота от пресслужбата на македонското правителство. На срещата не бяха допуснати журналисти.

"Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Никола Груевски изразиха своята готовност за задълбочаване, подобряване и интензифициране на двустранните отношения във всяко отношение, което е от взаимен интерес.

Двете страни са готови да предолеят всички предизвикателства в духа на европейските ценности. От голямо значение е да бъдат изпращани положителни послания в обществото, за да се преодолеят стереотипите и да се подобри духът на сътрудничеството.

Двете правителства ще генерират положителни послания за европеизацията и стабилизацията на региона. Добросъседските отношения трябва да се надграждат, да има искрен подход и постигане на практични резултати. Република Македония и Република България споделят визията за цялостното интегриране в евроатлантическите структури", се казва в съобщението.

Борисов и Груевски са обсъдили още изграждането на проектите от Коридор №8 - железопътната линия и автомагистралата София-Скопие.

"Откриването на нов граничен пункт Клепало между Берово и Струмяни ще подобри жизнения стандарт от двете страни на границата", допълват от пресслужбата на македонското правителство.