Борисов нищи българо-македонските отношения в Скопие

Политика

16-02-2013, 20:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изненадващо българските медии научиха от македонските, че премиерът е в Македония

Българският министър-председател Бойко Борисов разговаря със своя македонски колега Никола Груевски.

Борисов пристигна на изненадваща неофициална визита в съседната страна, за която българските граждани научиха от македонски медии. По-рано днес той заяви, че няма нищо тайно в посещението му. "Ще се срещна с колегата Никола Груевски. Преди няколко дни споменах за телефонния разговор с него. Ще се срещнем и ще поговорим като приятели". Премиерът е придружаван от външния министър Николай Младенов.

Говорителят на македонското правителство Александър Георгиев съобщи, че ще бъде обсъден напредъка в двустранните отношения.

През последните месеци отношенията между България и Македония се усложниха. За това допринесе решението на официална София да се присъедини към Гърция и да попречи на Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС. В контролираните от правителството на Груевски медии започна активна антибългарска кампания, целяща да злепостави нашата страна, която първа призна независимостта на Македония през януари 1992 г.

Решението на българските власти да спрат Македония по пътя й към ЕС, което бе мотивирано със "защита на националните интереси и история", предизвика недоумение сред част от експертите. То беше критикувано както от президента Жельо Желев, бившия американски посланик у нас Джеймс Пардю и др.