Електромерите - тип-топ. И какво сега?

Вчера лично министър Добрев обикаля София за съмнителни сметки

Изненадващи резултати от проверките на трите електромера, които бяха прегледани от Българския институт по метрология и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Оказа се, че само един от тях има отклонение, и то е от скромните 1%.

Индукционният и другият статичен електромер отговарят на изискванията, отсече Димка Иванова от Института по метрология.

Иванова разясни, че миналата година са направени 6700 експертизи на електромери, като 2/3 от тях са по сигнал на електроразпределителните дружества, а 1/3 по сигнал на граждани. Според статистиката на института едва в 5% от случаите, когато сигналът е подаден от гражданите, се открива нередност.

Припомняме, че от вчера плъзнаха проверки по столични адреси, откъдето са подадени сигнали за високи сметки.

В тях участва лично енергийният министър Делян Добрев, главният оперативен директор на ЧЕЗ България Петър Баран и експерти от Българския институт по метрология.

Те обходиха апартаменти в София, като на един от адресите в столичния квартал "Люлин" се натъкнаха на тричленно семейство с малко дете, което за декември е получило сметка за ток от 330 лева, докато през ноември е платило едва 160.

Днес премиерът Бойко Борисов разпореди на новоизбраната шефка на ДКЕВР Юлиана Иванова да направи скоростна проверка на всички ЕРП-та, като ѝ даде 20 дни да се справи с неразборията в сектора и да изчисти съмненията за раздути сметки за ток.