Не си знам сметката за тока, откровеничи Добрев

Студ, скок на цената и дълъг период на отчитане – причините за непосилните честитки

Не знам каква е сметката ми за ток, взимат ми я директно от заплатата и не съм обърнал внимание, обяви енегрийният министър Делян Добрев.

По думите му са се натрупали редица събития, които са причинили по-високите сметки за декември.

"Отчетеният период е много по-дълъг, някъде 38-40 дни. Плащаме декември плюс част от януари, което ще рече, че с тази сметка ние плащаме една трета повече, отколкото е трябвало да платим", обясни той пред bTV.

"И други години се е случвало, но е било с 3-4 дни по-дълъг този период, а сега е повече... Тъй като броят на почивните дни сега бе 8", допълни Добрев.

"Декември беше и по-студен от ноември. Ето защо сравнението между двата месеца (ноември – декември – бел.ред.)не е подходящо заради разликата в температурата", смята той.

Министърът припомни, че друга причина е и това, че цената на енергията е скочила с 14% от юли 2012 година.

Делян Добрев увери, че всички държавни институции, които имат отношение към високите сметки за ток, са започнали проверка.

"Всички подадени сигнали при нас и при Държавната комисия по енергийно и водно регулиране - тези сигнали ние ще изпратим държавна институция - българския Институт по метеорология, да направи проверка на електромерите", допълни той.