Кои са виновниците за високите сметки?

Според министъра това са почивните дни, дългият отчетен период и студът

Имахме среща с министър Симеон Дянков с представителите на 3-те ЕРП-та заради протеста на хората за по-високите от обичайното сметки.

Това заяви днес на брифинг министърът на икономиката Делян Добрев.

Има 3 основни причини, поради които сметките са по-високи - отчетният период през декември месец е бил по-дълъг, отколкото предишния отчетен период през изминалата година по същото време.

Нормалният период е между 28-30 дни, а тази година заради многото на брой празници е бил 33-40 дни за различните дружества и различните абонати.

Втората причина са повечето почивни дни и на трето място - средните температури за периода са по-ниски-около минус 1 градус.

Към всичко това се добавя увеличаването на цената на тока в средата на 2012 г., посочи Добрев.

Пламен Стефанов от Енергопро покани клиентите, които имат съмнение, в офисите на фирмата, за да си проверят сметките. Той каза, че са отделили допълнително служители на фирмата, които да проверят всеки един сигнал и да приемат молби за разсрочване на плащанията. Петър Баран от ЧЕЗ призна, че имат жалби относно качеството на напрежението . Той съобщи, че са създали специален проект и екип за установяване на проблема със стандартнизиране на качеството на захранване.

Има единични населени места в махали и малки селища, в които напрежението не е това, което е необходимо, добави министър Добрев. ОТ ЕРП - та обещали за подобрят услугите, заяви той. За нас е максимално важно да работим гъвкаво с нашите клиенти, посочи представителят на EVN и призова клиентите да ползват възможностите на разсроченото плащане.