Грип има, ваканция няма (+)

В Пловдив вирусът поваля 7-8 годишни, грипна ваканция обявиха в Стамболийски, Чешнегирово и Садово

В града няма грипна епидемия, но има висок процент болни. "Вирусната инфекция поваля най-много деца на 7-8 години", коментира за Plovdivutre.bg д-р Георги Цигаровски. Той е личен лекар на хиляди пациенти. През последните дни е имал случай на дете с температура над 41 градуса. "Тежката вирусна инфекция минава често в бронхит или пневмония", каза лекарят. Освен с висока температура актуалният грип протича с болки в гърлото, кашлица и отпадналост. По мнението на д-р Цигаровски това е грип, който се е наблюдавал преди 10-15 години. Затова по-възрастните имат имунитет, а малките са на прицел. "Заразява се един от всеки трети", предупреди лекарят.

Наблюденията на Цигаровски през последните години показват, че в Пловдив грипната вълна обикновено минава около 10-11 февруари. Сега няма епидемия. Дали трябва да се разпуснат детски градини и училища и кога е най-подходящо това да стане може да кажат само от регионалната здравна инспекция, обясни личният лекар.

Учениците от Селскостопанската гимназия в град Садово няма да учат до края на седмицата, стана ясно днес следобед. 62 % е броят на отсъстващите по данни на д-р Моника Троянчева от отдел “Надзор на заразната заболеваемост” в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Това е второто учебно заведение в община Садово с висок процент на заболелите от грип и остри респираторни заболявания, за което се предприема такава мярка до края на седмицата. Първото бе училището в Чешнегирово. Припомняме, че в Стамболийски ваканцията бе обявена във вторник.

 От РЗИ тази сутрин заявиха, че ситуацията в града е спокойна. "Нивото на болните се задържа. Това е сезонен грип. Няма повод за страх и паника", каза д-р Моника Троянчева. Не може да се каже дали това е свински грип, коментираха от здравната инспекция. Още не са пристигнали и резултатите на пациентите, които лежат в Инфекциозна болница.

В Пловдив има регистрирани 302 случая на остри респираторни заболявания. Миналата седмица от 10 000 болните са били 315.

"Няма основание да обявяваме грипна ваканция в Пловдив", потвърди и шефката на образователния инспекторат Иванка Киркова.

Сега, например, не е подходящо да се ходи на кино, съветва д-р Цигаровски. Т.е., за да ни подмине грипът, не е добре да посещаваме обществени места, където много хора дишат един и същ въздух.