Грипна ваканция в Пловдив няма да има

Ученици изпращат сигнали за “много болни”, проверките показали - липсват 10%

Грипна ваканция в Пловдив няма да има, каза за Plovdivutre.bg д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция.

В града има регистрирани 302 случая на остри респираторни заболявания. Миналата седмица от 10 000 болните са били 315. "Т.е. дори има лек спад на заболеваемостта. Няма повод за тревога и паника", коментираха от РЗИ.

Около 10% са болните ученици. "Не може да се мисли за грипна ваканция", убедена е и шефката на инспектората по образование Иванка Киркова. "За спиране на учебния процес ще говорим при отсъстващи 30-35%".

Ученичка от Математическата гимназия в Пловдив вчера изпратила сигнал до образователния инспекторат с искане за проверка, защото по думите й в училището имало доста болни и отсъстващи. "На място се оказа, че липсват само 13% от учениците. При това някой може да отсъстват не защото са болни", каза Киркова.

Комисия от здравни инспектори, образователното ведомство в Пловдив и училищни директори следят всеки момент ситуацията в училищата.

Грипна епидемия няма и в областта. Вчера се появиха данни за повишена заболеваемост в училища в Стамболийски, но ситуацията е овладяна.

В петък стана ясно, че петима пловдивчани се лекуват в Инфекциозната болница. Пробите им са изпратени в Националната референтна лаборатория, но резултатите още не са пристигнали, каза д-р Троянчева. "Не знаем дали е грип или друго заболяване, но състоянието на пациентите не се влошава".

В страната има 20 изследвани серумни проби на болни с диагноза грип, от които 5 са положителни. Две от тях са за щама H1M1 Калифорния, или така наречения "свински грип". Другите 3 проби са за грип тип Б. „Не разбирайте, че Калифорния е нещо повече от грип. И двата щама бяха очаквани. Въпросът е до колко ще се разпространят“, коментира Троянчева.

Съветът на лекари е при кашлица, температура, главоболие, болки в очните ябълки и мускулите веднага да се посети лекар. Самолекуването може да е фатално.