Ето защо грипът е по-опасен през зимата

Животът

05-02-2013, 18:06

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ниските съпротивителни сили на организма са причина за повишената заболеваемост в студенте дни

Вирусите на птичия грип са еднакво жизнени през всеки годишен сезон и не в тях трябва да се търси обяснението защо хората боледуват от грип най-вече през студените зимни месеци.

По-ниските съпротивителни сили на организмите, а не промени в жизнеността на грипния вирус са причина за повишената заболеваемост през зимния сезон. Това показва любопитен експеримент, проведен от група учени от медицинския колеж “Маунт Сайнай” в Ню Йорк, пише здраве.bg.

Специалистите изследвали стотици морски свинчета заразени с вируса на грипа, като всяко едно от животните е било поставено в отделна клетка, за да се избегне прекия контакт. Вирусът се е предавал само по въздуха, като температурата и влажността му са били променяни от учените в широки диапазони.

Оказва се, че при стайна температура максимална ефективност на предаване на вируса се наблюдава при относителна влажност на въздуха 20-35% както и при 65%.

При 50% влажност на въздуха предаването на вируса е съществено по-ниско, а при влажност над 80% то се прекратява напълно, показват данните.

Това явление учените обясняват с факта, че капките с вируса при такава влажност във въздуха не се задържат и остават по повърхността. Но при намаляване на температурата до 5 градуса по Целзий животните започват да се разболяват при такива показатели на влажност, които в условията на стайна температура не биха дали възможност за разпространяването на вируса.

Изследователите обясняват този ефект с намаляването на лепливостта на слузта в носа и по цялата респираторна система, вследствие на което организмът не може да се пребори в вирусите и да ги унищожава още в носоглътката, съобщава ВВС.