Да градим или не "Белене"? Решаваш ти!

Първият референдум в най-новата ни история

"Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?"

Ти отговаряш на този въпрос и решаваш с "да" и "не" върху бялата бюлетина.

В кабинката за гласуване изписваш само и единствено знака "Х" с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето с избрания отговор, след това поставяш бюлетината в плика, затваряш го добре, излизаш от кабината и пускаш плика в урната. И така до 19,00 часа.

Да гласуваме "за" нова АЕЦ (и по-конкретно "за" АЕЦ "Белене") ни убеждаваха единствено от Инициативния комитет, начело с новоизбрания председател на БАН, а преди това директор на Института по металознание, проф. Стефан Воденичаров.

Това е и комитетът, зад който стоят инициаторите на всенародното допитване от Българската социалистическа партия и който събра над 770 хиляди подписа за провеждането на референдума.

Първоначално "за" щяха да ни убеждават и участниците в инициативния комитет на управляващите от ГЕРБ, които всъщност бяха и инициаторите на преформулирането на въпроса.
Народните представители от управляващата партия в първите дни твърдяха, че подкрепят тезата да се гласува с "да" на референдума. По средата на информационната кампанията обаче премиерът Бойко Борисов изненадващо публично обяви, че ГЕРБ и симпатизантите им трябва да гласуват с "не" на референдума за изграждане на нова ядрена централа.

Още два инициативни комитета, начело с Иван Иванов от ДСБ и Мария Капон от Единна народна партия също ни убеждаваха и доказваха защо трябва да отговорим с "не" на първото в най-новата ни история допитване до суверена.

Предложението е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

На последните парламентарни избори през 2009 са гласували 4 225 124 граждани. Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда.