Пускаме на Македония проект на договор за добросъседство

Подкрепяме евроатлантическата им интеграция, обяви Тихомир Стойчев

Проект на текста за договор за сътрудничество и добросъседство между България и Македония е представен на западната ни съседка, обяви Тихомир Стойчев, секретарят по външна политика при президента Росен Плевнелиев.

"Президентът многократно ясно е изразявал своята позиция по отношение на Македония. Тя е ясна и категорична – трябва да се прилага критерият за добросъседство при оценката напредъка на Република Македония по пътя на евроинтеграция", подчерта Стойчев пред журналисти.

Експертът припомни, че през декември 2012 г. в Брюксел страните от ЕС се обединиха около разбирането за важността на добросъседските отношения като задължително условие за членство.

"Това не е позиция само на България, а на ЕС. Този въпрос ще бъде следен, неговото развитие ще бъде наблюдавано от тук нататък от страните членки", заяви Стойчев, който изрази оптимизъм отношенията между България и Македония да се развиват бързо в положителна насока.

"От самото начало сме подкрепяли, подкрепяме и ще продължим да подкрепяме евроатлантическата интеграция на Македония, защото това е от интерес не само на България, но и на целия регион", подчерта експертът.