В Македония пак почнаха: България прати на смърт нашите евреи!

"Утрински вестник" стартира поредица за събитията по време на Втората световна война

Медиите в Македония стартираха поредната антибългарска атака, след като скопският "Утрински весник" започна публикуването на нова антибългарска поредица: "Как бяха ликвидирани македонските евреи".

Автор на поредицата е Виктор Цветановски, който е бивш кореспондент на "Нова Македония" в София.

В първата част той пише, че "България на няколко пъти вече застава на европейския път на Македония в стремежа си да я застави да приеме българското тълкувание на историята".

"Този път това стана с използването на голямата трагедия на македонските евреи, които бяха изпратени в лагера в Треблинка", отбелязва авторът.

Според него историята за македонските евреи, разказана във филма "Трето полувреме", дотолкова разгневила българските държавници, че те активирали всички лостове, с които разполагат в Европейския съюз, за да спрат европейското развитие на Македония.

"Ако не се вразумите и не приемете нашата истина можете свободно да се откажете от европейската си интеграция", е заканата, отправена към властите в Скопие според журналиста.

В публикацията се твърди, че гибелта на македонските евреи е болна тема за България, която иска да покаже пред Европа и света чистото си лице и не иска да признае, че за еврейската трагедия в Македония са "виновни българското профашистко правителство и цар Борис ІІІ".

"От този голям грях не може да ги спаси нито фактът, че през тези години в България са спасени около 50 000 евреи на територията на българската държава, но не от властта и царя, колкото от определени хора и народът", отчита в своя материал Цветановски.