В Македония продължават гаврата с българи

Арести след проява на българско самосъзнание

Арестувани в Струмица македонци с българско самосъзнание са били задържани за фалшиви медицински документи, предаде bTV.

Шестима граждани на Струмица с двойно македонско-българско гражданство бяха арестувани, след като домовете им бяха обискирани.

Това е станало на 2 януари - около седмица, след като екип на медията гостува при част от тях и те разказаха как са репресирани заради българското си самосъзнание.

"Около 15 ч в сряда ме чакаха на вратата, казаха да отварям. Казаха, че има обиск. Бяха двама цивилни и униформен полицай. Легитимираха се, не бяха груби. В един момент почнаха да взимат всичко", разказа един от задържаните мъже.

"Това е пореден натиск срещу българите в Македония", категоричен бе Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие.

Остава неясно защо при акция срещу фалшиви медицински свидетелства са изземани и български паспорти, които все още не са върнати на притежателите им.

Много хора са категорични, че обвинението е скалъпено.

Междувременно днес в Скопие се очаква стотици българи да почетат паметта на българската революционерка и героиня Мара Бунева.